Els atacs de la premsa de Madrid contra l'independentisme no s'aturen. I aquest diumenge comparen el moviment per l'autodeterminació del poble català amb el mateix diable. Gairebé ocupant tota la primera plana, l'ABC ens porta un retrat del cardenal Omella per assenyalar una suposada pressió dels independentistes per fer que la Conferència Episcopal es pronunciï a favor dels indults.

No és el primer cop que les portades posen el focus en el suport dels bisbes espanyols als indults. Però ara a l'independentisme el situen al nivell del mateix diable, com una temptació que ha aconseguit fer caure els eclesiàstics al costat del mal. És a dir, al costat dels indults.

Per la seva banda, La Razón dona gairebé tot l'espai de la portada a Casado. En una entrevista amb el diari espanyolista, el líder del PP confia en una victòria a les urnes que desbanqui Pedro Sánchez i assegura que, tot i ser catòlic practicant, no s'identifica amb l'Església que dona suport als indults. 

El Mundo tampoc no avança ni canvia de tema: "Els indults són un error que enforteix els secessionistes", diu el principal tema de la seva portada d'avui. Es tracta d'una enquesta de Sigma Dos que conclou que la majoria d'espanyols creu que la mesura de gràcia reforça l'independentisme, i que no aconsegueix afavorir la reconciliació entre l'Estat i Catalunya.

El setge del Tribunal de Comptes

Fora de la perspectiva de Madrid sobre Catalunya, apareixen altres temes en portada. A la d'aquest diumenge de La Vanguardia anuncien que el Govern de la Generalitat està estudiant com ajudar la quarantena d'ex-alts càrrecs afectats pel Tribunal de Comptes. Segons explica el diari, l'Institut Català de Finances podria avalar els encausats i evitar els embargaments. De moment, però, el Govern no té clar que ho pugui fer perquè es tracta de particulars, encara que s'està estudiant fer-ho a través de l'asseguradora de la Generalitat per aconseguir-ho.

Sigui com sigui, la causa del Tribunal de Comptes contra l'acció exterior del Govern ha suposat un nou entrebanc per a la taula de diàleg. I precisament de l'estratègia de diàleg parla el mateix president Aragonès en una entrevista amb El Periódico. El president assegura que el suport d'ERC als pressupostos de Sánchez no serà a canvi de per seure els socialistes a la taula. I es referma en la celebració d'un referèndum on una de les opcions sigui la independència.

Entre l'estratègia dels republicans de donar una oportunitat al diàleg i la dels juntaires partidaris de l'embat se situa el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. En una entrevista a El Punt Avui, Cuixart aporta per definir una estratègia compartida.

abc  portada 4 julio

larazon portada 4 julio

elmundo portada 4 julio

lavanguardia portada 4 julio

elperiodico portada 4 julio

elpunt avui portada 4 julio

diari ara portada 4 julio

elpais portada 4 julio

 

Imatge principal d'Alfred Kenneally (Unsplash)