L'Advocacia de l'Estat es manté a favor de "depurar la responsabilitat comptable" per les despeses relacionades amb l'acció exterior de la Generalitat, per això s'ha mostrat en contra del recurs presentat per frenar el cas, segons informa El Mundo. La capçalera espanyola ha tingut accés a una interlocutòria del Tribunal de Comptes on es plasma la posició d'aquest servei jurídic de l'Estat. 

Segons la interlocutòria del Tribunal de Comptes, el mateix dia que els líders del procés sortien de la presó, es desestimaven les al·legacions dels implicats en aquest cas: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Artur Mas i Andreu Mas-Colell, entre altres. El suport de l'Advocacia de l'Estat a la decisió del Tribunal xoca especialment tenint en compte que es tracta d'un servei jurídic que depèn del Ministeri de Justícia. Així doncs, mentre el govern espanyol aposta pels indults als líders del procés, en paral·lel, promou la persecució fiscal de càrrecs independentistes a través del Tribunal de Comptes. 

Tot i aquesta incongruència, El Mundo ha recordat que la interlocutòria on es plasma la posició de l'Advocacia de l'Estat és del 7 de juny, quan Pedro Sánchez encara no havia anunciat la concessió dels indults, per tant, cap la possibilitat que el servei jurídic de l'Estat modifiqui el seu posicionament al respecte. 

Estupor internacional 

La persecució fiscal del Tribunal de Comptes a una trenta de polítics independentistes ha saltat a la premsa internacional, la qual s'ha mostrat incrèdula davant de l'assetjament del Tribunal. En especial ha cridat l'atenció el cas d'Andreu Mas-Colell, exconseller d'Economia i Coneixement, a qui 33 premis Nobel i economistes han mostrat el seu suport. Aquestes no han estat les úniques mostres de suport públic que ha rebut l'exconseller. Després que el fill de l'exconseller i economista Andreu Mas-Colell compartís la situació del seu pare en un fil de Twitter en anglès, personalitats del món acadèmic i econòmic dels Estats Units han alçat la veu per mostrar el seu suport a Mas-Colell. 

El suport pels polítics perseguits també s'ha expandit dins de les fronteres catalanes. El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha expressat la seva "gran preocupació per la situació en què es troben els col·legiats i col·legiades, així com la resta de persones, per la causa oberta pel Tribunal de Comptes per les despeses dedicades del 2011 al 2017 a l'acció exterior".

 

Imatge principal: Exterior del Tribunal de Comptes / Arxiu