La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha tancat files aquest dijous amb els bisbes catalans i ha beneït "els actes de generositat" respecte als presos independentistes, però ha deixat lar que considera que el "diàleg" per al "retrobament" ha de tenir lloc des del "respecte a l'ordenament jurídic" i dins dels marcs de la Constitució. "Nosaltres, com els bisbes catalans, estem pel diàleg, per l'aplicació de la llei, pel respecte a la Justícia i la divisió de poders, i perquè no hi hagi actituds inamovibles i es generi un clima d'amistat civil i fraternitat que faci possible abordar una qüestió enquistada, que ha anat creixent i s'ha fet un problema", ha dit el secretari general de la Conferència Episcopal, Luis Argüello.

En roda de premsa després de la Comissió Permanent, el secretari general de la Conferència Episcopal, ha apel·lat a la "humilitat" de tots els actors, que demana "escoltar" les raons d'uns i altres. Segons Argüello, aquesta qüestió "no es pot abordar només des del sentiment", i cal "respecte a l'ordenament jurídic vigent".

"Els actes de generositat són importants", ha dit, però també el "respecte a l'ordenament jurídic en el seu conjunt". En aquest sentit, ha afirmat que un cop s'han produït els indults i vistes les declaracions dels líders independentistes, cal recordar que "les actituds inamovibles no ajuden a construït harmònicament la societat".

“Possibilitat de caminar junts”

En una llarga resposta de més de 15 minuts, Argüello ha afirmat que la "concòrdia, el retrobament i la "possibilitat de caminar junts" passa per la "veritat, la caritat i la humilitat". "És important que la veritat es relacioni amb la proposta que els mateixos bisbes de Catalunya fan del diàleg", però "perquè el diàleg no sigui una paraula buida cal que incorpori l'escolta de l'altre i anomenar els aspectes en què s'està d'acord, els que no s'està d'acord i abordar-los des d'un marc compartit".

D'aquesta manera, segons els bisbes, cal veure "la veritat d'una història compartida" de l'Estat, i també la "d'una insatisfacció que mostra u nombrós grup de catalans sobre la situació de Catalunya amb relació a la resta d'Espanya". "L'important és valorar aquesta insatisfacció i veure en quina mesura correspon a arguments legítims i en quina és una insatisfacció interessada, que segurament hi ha les dues coses".

En tot cas, segons el secretari general de la Conferència Episcopal, "la humilitat demana aquesta escolta i també respecte a l'ordenament jurídic en el seu conjunt". Cal, en definitiva, "quelcom més que l'aplicació de la llei", però també "l'aplicació de la llei". Cal "cultivar l'amistat civil", ha dit, però cal "una solució satisfactòria que s'alluni d'actituds inamovibles".

"Ara que els indults s'han produït i que les persones indultades han sortit al carrer i han fet manifestacions, hem de subratllar que les actituds inamovibles no ajuden a construir harmònicament la societat".

En aquest marc ha recordat que el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va parlar al Congrés de "fraternitat", però això "suposa posar en diàleg el desenvolupament del país, la consolidació de la nació i la construcció de la pàtria". "Es pot plantejar una organització diferent, però respectant els procediments i les pautes compartides que la Constitució ens ofereix". A més, ha afirmat, "no podem construir-ho tot des de zero".

 

Imatge principal: El set presos polítics de Lledoners, en el moment de sortir en llibertat / Sergi Alcàzar