El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics fa 10 dies que són fora de la presó gràcies als indults i tots mantenen que el procés d'independència segueix viu i tira endavant. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cuixart ha assegurat que "tots aquells que donen per mort el procés confonen el desig amb la realitat". Amb aquestes paraules el dirigent independentista ha volgut deixar clar que el procés tira endavant tot i les dificultats.

"Estem en un procés d'alliberament nacional, i això té etapes, i les etapes són molt llargues. Els països no s'alliberen en 10 anys, tot i que no és el nostre escenari desitjat", ha apuntat Cuixart, posant èmfasi en el fet que el procés d'independència català no preveu ser tan llarg com el d'altres països.

Jordi Cuixart ha destacat en moltes ocasions la companyonia i la bona sintonia entre els polítics que han compartit més de tres anys empresonats: "A dins de la presó hi ha diferències polítiques, però abans som companys i ens cuidem". En la mateixa línia, ha celebrat que "les discrepàncies entre partits independentistes no hagin entrat a la presó". D'aquesta manera Cuixart ha fet al·lusió a les dificultats per formar Govern després de les eleccions del 14 de febrer.

Indults reversibles

El govern espanyol va anunciar, abans d'aprovar els indults, que serien reversibles, és a dir, que quedaran anul·lats si cometen un delicte penat amb entre tres i cinc anys de presó. Sobre aquesta condició, Cuixart s'ha mostrat tranquil i ha assegurat que ell mai ha actuat "pensant en el xantatge que ens pugui fer l'Estat". "Si no m'ha condicionat el Tribunal Suprem, no condicionarà la meva paraula el fet que l'indult sigui reversible", ha matisat.

A més a més, ha aclarit què vol dir quan fa servir les paraules "Ho tornarem a fer": "Això vol dir que seguirem pressionant els polítics perquè escoltin la veu de la ciutadania". Un exemple d'aquesta pressió, segons Cuixart, és el referèndum de l'1-O: "Ja hem aconseguit que ens escoltin, vam celebrar un referèndum gràcies a la pressió de la societat".

El president d'Òmnium va assegurar aquest dijous que "cap indult farà callar la veu del poble de Catalunya" i va avisar el president del govern espanyol: "Aquest país no renunciarà mai a votar". "Ho sento molt per vostè, però volem que sàpiga que des de la lluita no violenta seguirem, seguirem pressionant perquè ens escoltin i votarem tantes vegades com faci falta", va declarar durant el seu primer acte polític d'Òmnium després de ser indultat.

Davant d'uns 200 càrrecs de l'entitat reunits al Poblenou, el líder independentista va afirmar que l'entitat que dirigeix "continuarà denunciant la repressió" a l'espera que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemni Espanya "per vulnerar aquests drets fonamentals".

 

Foto principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / ACN