En mig de la tempesta mediàtica pels indults, amb gairebé tots els mitjans fora de Catalunya llençant-li bombes, Pedro Sánchez va deixar anar a la reunió del Cercle d’Economia que la mascareta deixarà de ser obligatòria a l'exterior el 26 de juny que ve i va matar qualsevol altra conversa i qualsevol altre tema per obrir la portada d’aquest dissabte. Als diaris que miren al govern espanyol per l’ull dret els estalvia un embolic, perquè ja no saben com posar-se per defensar els indults sense semblar que ho fan. Ahir, per exemple, les portades d’El País, La Vanguardia, El Periódico, l’Ara… feien creure la gent que els indults els atorguen “els empresaris” (Foment, el Cercle, la CEOE…) amb els bisbes i Amnistia Internacional animant des de la graderia. En realitat els atorga el govern central. Avui, però, aquests diaris poden obrir tranquil·lament amb la fi de les mascaretes o qualsevol altra cosa i santes pasqües. La Vanguardia no, perquè al Cercle han parlat de diàleg, pacte, concòrdia, descentralització i coses que posen el diari a dos-cents, excitadíssim, i no ho pot evitar. L’Ara, que va agafant tics semblants, fa una mica el mateix paper. Però, mira, El País avui es permet el luxe de no dir ni molla dels indults ni dels “empresaris” en primera.

L’estratagema d’anunciar el fi de la mascareta en un escenari tan insòlit obliga molt més al Trio de la Benzina. Els colla molt perquè no poden no obrir la portada amb aquesta noticiassa, per molt que els emprenyi, i tampoc volen deixar de mossegar el turmell de Sánchez pels indults. Per això la portada d’El Mundo és esperpèntica: barregen el cul i les tèmpores, la mascareta i els indults, en una sola frase i els hi surt un monstre de titular, el cap d’un lleó i el cos d’un cavall, una quimera. El subtítol és encara més penós: diu que Sánchez ho ha anunciat de pressa i corrents, abans d’hora, i que els experts nyí, nyí, nyí. Res, una rebequeria del diari, enrabiat. El Mundo també és el que dona més gran la foto dels presidents Carles Puigdemont i Pere Aragonès a Waterloo. Fins i tot més gran que El Punt Avui o poc se n’hi falta. Tot per tenir excusa per a dir-los de tot. L’Ara la té petiteta (la foto dels presidents), perquè la imatge de Pedro Sánchez i Mario Draghi fent-se els estadistes al Palauet Albéniz ocupa l’espai de preferència, com a La Vanguardia, on Puigdemont i Aragonès no estan en primera perquè Puigdemont aix, uix, quin mal, fuig d’aquí.

La Razón també obre amb les mascaretes, quin remei —és que si avui vas amb una altra cosa és fàcil que la gent t’agafi per un friki enderiat. Això és justament el que sembla l’ABC amb la portada dedicada a l’aniversari de la proclamació de Felip VI, que ha tornat a fer el mateix discurs de sempre, només que aquest cop duia una corbata vermellosa i no verda. I mascareta.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR