El repartiment d’un fons extraordinari de 16.000 milions d’euros per a la reconstrucció després de la pandèmia del coronavirus no ha agradat a gairebé ningú. A banda que penalitza Catalunya i que està molt lluny dels 15.000 milions que el president Torra reclama per afrontar la sortida de la pandèmia, tampoc no ha agradat en altres territoris com ara l’Aragó (Lambán), Castella-la Manxa (Page) i Castella i Lleó (Mañueco), les dues primeres autonomies governades pel PSOE i la tercera pel PP.

En aquest context sobta que les portades dels diaris editats a Madrid arribin a parlar de “revolta” autonòmica però oblidin que és el president Torra qui en molts aspectes la lidera.

larazon

Així, La Razón, tot i que obre amb un globus sonda de manual: "El PP obre el debat d’una avançament electoral a la Comunitat de Madrid", la qüestió de la mala maror pel fons té el seu lloc a portada amb el títol: "Les CCAA es revolten contra Sánchez pel repartiment dels 16.000 milions", una afirmació que es completa amb un avanttítol que fa funció de subtítol: "La Moncloa les ignora".

elmundo

El Mundo sí que dona la importància que mereix aquesta qüestió, tot assegurant que "Sánchez ignora les queixes de les CCAA més afectades pel coronavirus", amb dos subtítols afegits, el primer: "Page, Mañueco i Lambán critiquen els canvis de criteri d’última hora per accedir als ajuts"; i el segon: "Ayuso reclama una ‘mesa bilateral’ per a Madrid". De Torra, ni una paraula. Ben bé podria ser que en aquest diari no considerin Catalunya una Comunitat Autònoma, el que no sabem és si l’opinió que els mereix el territori català és més elevada o tot el contrari.

elpais

Per la seva banda, El País apunta que "Les autonomies hauran de destinar el 70% del nou fons a salut i educació", però afegint que "Govern espanyol i comunitats topen pels criteris de repartiment dels 16.000 milions".

abc

Fora de joc, l’ABC aposta per un tema diferent, una enquesta electoral en què malgrat que el PSOE conservaria la majoria, la cuina del diari ho transforma en un "El bipartidisme agafa força", insistint en la teoria que la ultradreta i els seus aliats conformen l’eufemístic bloc de "centredreta".

ara

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

A Catalunya, com és habitual, les lectures del mateix fet són força diferents i, a més, no obliden Torra: a l’Ara, "Torra acusa Sánchez d’anar lent i 'entorpir' la recuperació econòmica"; a El Punt Avui, el títol principal és "L’ANC fa via", però la qüestió del fons es recorda amb el titular "Torra xifra en 15.000 milions la factura de la crisi a Catalunya"; a La Vanguardia és titular principal amb "Crítiques autonòmiques en el repartiment de fons de 16.000 milions" i el subtítol "El president defensa el canvi de criteri d’adjudicació davant les queixes de Torra i altres presidents de comunitats". Finalment, El Periódico titula: "Desconcert escolar", però reserva un espai per explicar que "Sánchez inclou l’educació en el repartiment del fons autonòmic i descol·loca Torra”.