El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres del 16 de juny aprovarà un fons de 16.000 milions d'euros que es destinaran a les autonomies per a la reconstrucció després del coronavirus, però aplicant el canvi que suposa una penalització a diversos territoris, entre els quals Catalunya.

En una compareixença posterior a la conferència de presidents autonòmics que ha tingut al llarg d'aquest diumenge al matí, Sánchez ha assegurat que aquests diners són una transferència directa, no un préstec, i que per tant es tracta d'un "lliurament definitiu", que no s'haurà de tornar. En aquest sentit, ha insistit que es tracta de la "transferència de recursos major mai realitzada al marge del sistema de finançament autonòmic".

Ingrés mínim vital per a 225.000 ciutadans

A més, Sánchez ha anunciat que uns 255.000 ciutadans rebran el proper 26 de juny l'Ingrés Mínim Vital, és a dir, 75.000 llars, i que la meitat dels beneficiaris seran menors. "El proper 26 juny, 255.000 ciutadans rebran l'Ingrés Mínim Vital en els seus comptes bancaris, això representa que 75.000 llars des de juny es veuran beneficiades d'ofici d'aquesta mesura, i més de la meitat dels beneficiaris d'ofici seran menors", ha assenyalat Sánchez.

El govern espanyol estima que aquest ingrés arribarà pròximament a unes 850.000 llars en les quals viuen aproximadament 2,3 milions de persones, de les quals un 30% són menors. Per això, Sánchez ha justificat l'aprovació d'aquesta mesura en què servirà per a la "lluita contra la pobresa infantil".

Sánchez també ha informat que només en una setmana, el web dedicat a l'Ingrés Mínim Vital, que se'n va aprovar divendres passat 29 de maig en Consell de Ministres, s'han rebut 21 milions de visites, en les quals s'han fet 3,5 milions de simulacions de les prestacions, xifres que, si visualitzen alguna cosa, és l'enorme impacte en la societat espanyola, un impacte positiu.

Conferència de presidents presencial

Així mateix, Sánchez ha anunciat que convocarà una reunió presencial de la Conferència de Presidents quan totes les autonomies acabin les fases de la desescalada i s'iniciï el que l'Executiu denomina la nova normalitat, amb l'objectiu d'abordar mesures de reconstrucció econòmica i social per al país.

Sánchez ha defensat aquestes reunions amb presidents encara que ha admès que no han estat "una bassa d'oli". "No han faltat les tensions, però això no té res d'especial sempre que les diferències s'expressin amb respecte, i això ho poso en valor", ha dit Sánchez.

Mascaretes obligatòries després de l'estat d'alarma

Sánchez també ha anunciat que el Consell de Ministres del dimarts 9 de juny aprovarà un Reial Decret amb les normes que s'hauran de seguir un cop acabi l'estat d'alarma per evitar rebrots pel coronavirus.

Aquesta nova ordre obligarà a fer servir mascaretes a les persones de sis anys en endavant sempre que no es pugui garantir el manteniment de distància de seguretat. L'ús obligatori de màscares, que s'aplicarà també en transport públic, no s'aplicarà a aquelles persones amb problemes respiratoris.

"Un cop superada la fase aguda es requereixen altres mesures, que s'estan treballant ja en el si de el Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut i que regiran mentre es mantinguin l'emergència sanitària",

El document que l'Executiu aprovarà dimarts recollirà també mesures organitzatives de prevenció i higiene per a establiments de treball, centres docents, centres sanitaris, comerços, mitjans de transport públic o instal·lacions esportives, entre d'altres, "per evitar la coincidència massives de persones".

La nova ordre inclourà també mesures sobre medicaments i productes sanitaris, que, segons ha assegurat Sánchez, han de garantir l'abastiment de medicaments essencials. A més, està previst que l'Agència Espanyola de Medicaments pugui atorgar "llicències excepcionals" per a la fabricació de màscares i altres equips de protecció.

Així mateix, Sánchez ha destacat que el document establirà l'obligació a les autoritats de salut pública competents de facilitar "totes les dades necessàries" per al seguiment dels casos de Covid-19 i "conèixer de manera immediata els casos i els rebrots".

"A tot cas sospitós se li realitzarà una prova diagnòstica per PCR o una altra tècnica tan aviat com sigui possible", ha subratllat el president de l'Executiu, destacant que les comunitats autònomes "han de garantir la capacitat de respondre davant possibles rebrots a través de l'elaboració de plans de contingència davant el virus ".

En aquest sentit, el president de el Govern ha afegit que les comunitats autònomes "han de garantir un mínim d'assistència en Atenció Primària i hospitalària".