El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, “la necessitat de prendre mesures econòmiques urgents i fer-ho ara”, i ha criticat, en el marc d’una nova reunió de presidents autonòmics, que les solucions que proposa l’executiu espanyol siguin “per a final d’anys o inici de l’any vinent”. El cap de l’Executiu ha insistit que no poder comptar “ara per ara” amb tots els recursos que es necessiten és insuportable per a Catalunya i de gran gravetat.

A més, Torra ha posat de manifest que el Govern té sobre la taula xifres devastadores: pèrdues en el sector del turisme de 15.000 milions d’euros, pèrdues en el sector del comerç de 9.500 milions d’euros, de 1.000 milions d’euros en el sector de la cultura i en el tercer sector de 850 milions d’euros, un sector que és essencial a Catalunya i que trobarà emergència social immediatament.

Per aquest motiu, el president Torra ha fet a Sánchez una proposta per aconseguir per a Catalunya 15.000 milions d’euros, que només depenen del sí de l’executiu espanyol:

1. 5.000 milions que han de ser transferències directes de l’estat per les despeses acreditades en inversió sanitària

2. Ha demanat al president Sánchez que el govern d’Espanya sol·liciti al MEDE en nom de Catalunya, un préstec de 5.000 milions, el 2% del PIB català, perquè permet tornar-ho al 0,1% i pot donar liquiditat immediata.

3. Pujar a l’1% el sostre de dèficit, que continua al 0%, un increment que suposaria 2.500 milions d’euros.

4.Disposar dels 2.500 milions del superàvit i romanents dels ajuntaments.

“Si no es prenen aquestes decisions ara, el govern d’Espanya serà responsable d’asfixiar a Catalunya i d’entorpir la recuperació econòmica”, ha manifestat. “Amb el nostre pressupost no podrem encarar les reclamacions i comprometrem les polítiques socials”, ha advertit Torra.

El cap de l’Executiu també ha lamentat no haver obtingut resposta al document que va presentar fa quinze dies al president Sánchez, per carta i presencialment, amb les 40 mesures per reactivar l’economia de Catalunya proposades per tots els departaments de la Generalitat. Ha recordat que conté moltes urgències que s’han d’abordar, que són essencials i que esperen una resposta.

Respecte el repartiment dels 16.000 milions d’euros, el cap de l’Executiu ha lamentat els vaivens del govern espanyol. Ha denunciat que els nous criteris suposen per a Catalunya una pèrdua de desenes de milions d’euros, segons els primers càlculs realitzats amb el vicepresident Aragonès. "Per què sempre és Catalunya qui ha d'assumir totes les despeses?", ha insistit.  També ha reivindicat que cal un fons pel transport del doble o el triple, així com d’educació, i ha assenyalat que “les promeses ens arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents”.

El president Torra ha exigit la pròrroga dels ERTOs i la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital de manera immediata. També ha insistit en la reclamació d’un permís retribuït a mares i pares que necessitin fer-se càrrec dels infants i de persones amb dependència, i en la liquiditat i moratòria per a les empreses.