Cap diari s’aventura avui divendres a especular sobre qui serà la o el nou ministre d’Economia en substitució de la flamant nova presidenta del BEI, Nadia Calviño, un nomenament que tot apunta que provocarà algun canvi més en l’organigrama del govern de Pedro Sánchez. Mentre això no passa, els diaris que ens trobem al quiosc obren, majoritàriament, amb Pamplona i el seu nou alcalde. El to, però, no és el mateix. El Trio de la Benzina segueix en la seva croada contra l’acord amb els socialistes que ha permès a Bildu recuperar l’alcaldia, però van més enllà. Consideren que és el primer pas per lliurar Navarra i el País Basc a la formació abertzale. De Pamplona a l’infern.

La 'toma' de Pamplona

“Avui Pamplona, demà el País Basc”, proclama l’editorial de La Razón, que sentència que Bildu vol assegurar-se el suport a l’annexió de Navarra al País Basc. Avisa el rotatiu de Marhuenda que ara utilitzaran el poder que han aconseguit amb l’alcaldia de la capital navarresa per finançar campanyes i treballar pel reconeixement de l'euskera. El pecat de la llengua, un altre cop. Per la seva banda, l’ABC recupera el llenguatge de temps passats per afirmar que “Bildu celebra la conquesta de Pamplona” i els abertzales prenen els carrers. Un llenguatge bèl·lic acompanyat de l’avís que els socialistes no descarten facilitar més governs de la formació d’Arnaldo Otegi al País Basc i Navarra. Com dèiem, de Pamplona a l’infern.

La nació basconavarresa

Per reblar la cosa, El Mundo assegura que Bildu celebra que la nació basconavarresa estigui més a prop gràcies al PSOE i posa èmfasi en els crits d’independència que es van sentir a la plaça Consistorial de Pamplona en convertir-se Joseba Asiron alcalde de la ciutat. La culpa de tot plegat, la té el PSOE, com no es cansen de repetir el Trio de la Benzina, que fan seves les paraules d’Alberto Núñez Feijóo quan asseguren que Pedro Sánchez ha travessat totes les línies vermelles i que el PSOE ja està fora de la Constitució i ha deixat de ser un partit d’Estat.

Grip, Milei i la B-40

Enmig de la batalla navarresa, hi ha qui opta per donar protagonisme a altres qüestions. Així El Periódico ens fa una fotografia de com el pic de la grip que s’està registrant aquests dies està tensant els serveis d’urgències, amb un increment del 30% de la pressió assistencial. Per la seva banda, l’Ara viatja fins a l’Argentina de Milei, que pretén governar sense cap control i amb poders extraordinaris, i El Punt Avui recull l’acord del govern espanyol per cedir al Govern la construcció de la B-40.

La Razón
La Razón
ABC
ABC
elmundo
El Mundo
El País
El País
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
La Vanguardia
La Vanguardia

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!