El Mundo diu avui a la portada, a sota de la foto gran, que Pedro Sánchez equipara els indults —parcials i revisables— als condemnats per l’1-O amb el pla de pau que Tony Blair va posar en marxa a Irlanda del Nord, clos amb els acords de Divendres Sant del 1998. Una diferència important són els 3.532 morts i 47.500 ferits en els 30 anys de guerra a Irlanda. L'altra és la mala fe del diari, que no és novetat però mai deixa de sorprendre. Per acolorir el moment només hi faltava el ministeri d’Afers Exteriors del Marroc, que ha deixat escrit que el Sàhara és per a la monarquia alauita el que Catalunya és per a Espanya i exigeixen coherència de l’Estat espanyol i també reciprocitat, perquè el Marroc va col·laborar per contrarestar el procés. Aquest material serveix a La Vanguardia, El País i l’ABC per titular la portada. És possible que, amb això d’avui, els diaris de Madrid hagin comparat el plet català (o espanyol) amb gairebé qualsevol conflicte conegut. Potser només falta emparellar-lo amb el Caixmir o la guerrilla Karen del sud de Birmània. Tot arribarà.

El Mundo i La Razón insisteixen aquest dimarts a castigar Pedro Sánchez escalfant la interna del PSOE. El diari ultra diu que el president del govern espanyol no vol consultar els dirigents del partit. El diari de Planeta afirma que farà una crisi i canviarà la composició del Consell de Ministres, notícia que sempre genera tensió perquè inquieta els que en aquests canvis s’hi juguen el poder i les garrofes. És una pila de gent. (De fet, és igual que el títol sigui una invenció: l’efecte és el mateix).

Sembla que aquest dimarts s’ha calmat un xic la batalla de portades amb què els contendents en la guerra dels indults t’han obsequiat aquest cap de setmana, amb tot d’entrevistes i contraentrevistes, a més a més de la solemne condescendència de l’editorial a los catalanes. També ha permés copsar que el pressing sobre el govern espanyol dels diaris de Madrid no té contrapès ni parió en els diaris de Barcelona, que fan més soroll per la tercera pista de l’aeroport del Prat que per la resolució del que a Madrid la premsa de la dreta anomena “órdago secesionista” i la de l’esquerra en diu “tensions territorials”. Ahir era el torn de La Vanguardia de promocionar l’ampliació de l’aeroport i avui li agafa el relleu El Periódico.

El Punt Avui du en portada, per sota, una noticiassa que no té cap altre diari de Barcelona: aquest dilluns ha estat el primer dia que no ha mort ningú de Covid a Catalunya des del passat juliol. L’Ara titula més o menys, però sense aquesta dada tan precisa. Potser aquesta història del dia sense morts mereixia més fortuna. Si penses en les portades de fa un any…

EM

LR

ABC

EP

LV

EPC

EPA

ARA