La cançoneta dels indults no s’atura i aquest diumenge continua protagonitzant les portades, però mentre que hi ha diaris que continuen donant arguments en contra encara que siguin refregits de la setmana, n’hi ha un que ja sap com anirà tot i que no només ens ho explica -aquest ‘ens’ fa referència a nosaltres, els catalans-, sinó que, a més, ens alliçona. El diari ‘El País’, també anomenat BOE durant els períodes que a la Moncloa manen els socialistes, és avui el diari que destaca entre la resta.

Només cal fer una mirada a la portada d’aquest diari: Titular principal: ‘Els indults seran ràpids, limitats i reversibles’, i encavallat en el text que acompanya la informació, una crida a l’editorial, amb el significatiu títol: ‘Als catalans’.

elpais

Anem a pams. La informació, que cita fonts del Govern, assegura que els indults s’aprovaran en un consell de ministres entre finals de juny i principis de juliol; estaran redactats de tal manera que evitaran que el Suprem els pugui anul·lar; s’insistirà en la “utilitat pública” dels indults, és a dir, en què serviran per ajudar a resoldre el conflicte català; i, especialment, seran, com diu el titular, limitats i reversibles.

Limitats, perquè seran parcials, ja que es mantindran les penes d’inhabilitació i només es rebaixaran les condemnes de presó amb la intenció que tots els presos quedin excarcerats automàticament. I reversibles perquè una disposició final assenyalarà que si els presos reincideixen, l’indult quedarà anul·lat.   

Globus sonda o informació fefaent? El temps ho dirà, però per l’editorial de ‘El País’ el full de ruta del govern espanyol és el millor que ens pot passar als catalans. Diu el text que “Els líders separatistes van perpetrar el 2017 un atropellament dels marcs de convivència constitucional i autonòmic que va provocar un esquinç en les societats catalana i espanyola” i per això van ser “jutjats i condemnats”. Ara bé, ara és l’hora dels indults, i malgrat assegurar que hi ha motius de pes en contra, també n’hi ha de motius per estar-hi a favor. Hi ‘El País’ ho rebla així: “Aquest diari creu que la millor manera de reconduir la crisi és a través d'iniciatives polítiques que primer rebaixin la tensió, i progressivament recuperin després en la societat catalana espais de sintonia amb el projecte democràtic espanyol”. Per si no queda clar, també afegeix que “aquesta mesura de gràcia, en última instància, no s'hauria d'entendre com un gest envers els líders independentistes, dels quals la democràcia no pot ni ha d'esperar res, sinó que constituiria un gest de concòrdia envers els ciutadans de Catalunya”.

abc750

Després de dedicar tota l’atenció a ‘El País’, a l’’ABC’ hi trobem una desfilada de mòmies del PSOE -Vera, Guerra, González, Savater (¡?)...- per poder titular ‘La vella guàrdia socialista aixeca la seva veu contra els indults’.

larazon

A ‘La Razón’ estan encantats del retorn de Luis María Anson, però sobre els indults donen veu a fonts de la Moncloa que afirmen que “El Rei no té res a dir”.

elmundo

Pel seu compte, ‘El Mundo’ ofereix una portada tan atapeïda de notícies que costa esbrinar quina és la principal, però la foto gran és la del rei en ocasió del ddia de les forces armades, que acompanya un titular que no sabem si hi té gaire a veure: ‘El PSOE agita la ‘foto de Colón’ per fugir de l’escàndol dles indults mentre Robles calla’.

ara.750

elpunt avui.750

lavanguardia.750

elperiodico cat.750

Finalment, els diaris catalans ofereixen les següents informacions: entrevista al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l’‘Ara’: “La taula de negociació s’ha de posar en marxa abans de les vacances”; ‘Indults d’amagat’ a ‘El Punt Avui’; entrevista al ministre Ábalos a ‘La Vanguardia’: “Sánchez assumeix el cost dels indults, Aragonès ha d’assumir el seu", i doble entrevista a ‘El Periódico’: a Miquel Iceta, “Els indults no són la solució, però ajuden” i a Jordi Sànchez, “Si Sánchez és valent, nosaltres no fallarem”.