En aquest últim diumenge d’estiu, quan ja es nota la fresca de bon matí, les portades dels diaris apugen la temperatura explotant dos dels temes principals de dissabte, els ‘macrobotellons’ que van tenir lloc als campus universitaris de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Complutense de Madrid, i els aldarulls que es van produir a Arrasate davant la presència de la ultradreta de Vox.

abc

Començant per aquest segon ítem, no és cap novetat que la premsa espanyola es bolqui amb les víctimes del terrorisme d’ETA i les utilitzi per carregar contra tots els que no combreguen amb el seu marc mental espanyol. La presència d’un encaputxat carregat de pedres a Arrasate (Mondragón, en castellà), en una contraconcentració a l’orquestrada per la ultradreta ja fa el fet perquè l’‘ABC’ pugui immortalitzar-lo a tota portada amb el titular '51 delictes d’odi en un matí’ i afegint com a subtítols: ‘Les víctimes, PP i Vox també surten al carrer i adverteixen al govern espanyol: “L’equidistància és ser còmplice”’ i ‘Parot: Més de 30 anys a presó, ni un segon de penediment’.

elmundo

El mateix encaputxat ocupa la primera plana d’‘El Mundo’, amb la declaració “S’està alimentant la serp d’ETA”, no atribuïda a ningú però seguida dels subtítols ‘Víctimes del terrorisme denuncien el boicot dels radicals a Mondragon i reclamen “memòria, dignitat i justícia” contra ETA’ i ‘L’Ertzaintza, obligada a intervenir ahir per contenir la violència ‘abertzale’ en l’acte de Voces contra el Terrorismo’.

larazon

‘La Razón’ canvia de fotografia però no de marc mental i ofereix una imatge d’una manifestació de col·lectius favorables a l’apropament dels presos etarres a Euskal Herria amb el títol “Els que donen suport a la serp etarra”. En aquest diari el tema principal és un altre, que s’obre amb una declaració no atribuïda a ningú: “Casado va designar Ayuso, que ara ha d’esperar que decideixi”.

elpais

‘El País’, com gairebé sempre, va pel seu compte i obre amb un tema de política catalano-espanyola: ‘Sánchez a Aragonès: “Això és seriós, no és per guanyar temps”’, però la imatge és pel ‘botellot’ madrileny: ‘Imprudent ‘macrobotellot’’.

lavanguardia

Pel que fa a Catalunya, el ‘botellot’ nostrat ocupa la part principal de la portada de ‘La Vanguardia’, amb el titular ‘‘Macrobotellot’ descontrolat a Bellaterra’, apuntant que va haver-hi ‘Robatoris, destrosses i una violació en una reunió de milers de joves al campus de la UAB’. El mateix diari informa que ‘El fre a l’ampliació del Prat redueix la inversió en 250 milions’.

araelperiodicoelpuntavui

La resta de diaris catalans, en canvi, ofereixen titulars ben diversos: ‘L’hora de la negociació’ a l’‘Ara’; ‘Els amos volen vendre la Ricarda a Aena’ a ‘El Periódico’ i una entrevista a Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, amb el titular “Hi ha marge per refer la taula de diàleg amb Junts” a 'El Punt Avui'.

 

Imatge principal: El 'macrobotellón' de la Complutense de Madrid / @nereavaquerizo