Continuen les denúncies pels desperfectes causats durant la nit d'ahir a la Vila estudiantil de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es van concentrar uns 8.000 joves en un macrobotelló. Tal com ha avançat el rector de la universitat, Javier Lafuente, fins dilluns no es podrà conèixer amb seguretat el balanç definitiu dels danys causats.

Així i tot, desenes de persones han denunciat al llarg del dia les conductes incíviques vistes durant la festa il·legal a través de la xarxa social Twitter. Segons diversos testimonis i veïns del campus universitari, els perpetradors del botelló haurien aprofitat el caos generalitzat per produir violacions de domicili i robatoris tant a les residències com a les facultats, a més de destrosses en el mobiliari. Una de les escenes més sonades fins ara mostra una persona muntada sobre una excavadora enmig d'un grup de joves que l'encoratgen a fer-la servir. 

Macrobotelló

Milers de joves s'han aplegat aquesta passada nit i matinada en un macrobotelló a la Vila de la UAB. Una convocatòria a través de les xarxes socials d'una festa a la Facultat d'Enginyeria –que ha resultat falsa- ha provocat la trobada il·legal. Moltes persones han fet cas a la crida i s'han desplaçat a la UAB en cotxe i tren, però han comprovat que el campus estava buit i l'anunciada festa amb música i Dj's no existia. Tot i això, la munió de gent ha decidit celebrar una festa improvisada amb música i alcohol que s'ha allargat fins a la matinada. Els Mossos d'Esquadra han controlat els accessos a la zona, però no han pogut accedir al recinte en tractar-se d'un "espai privat". Els Mossos no han identificat a cap dels assistents. 

El cost dels desperfectes 

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha explicat avui a Rac1 que "fins dilluns no sabrem els costos dels desperfectes i dels efectes globals", ha puntualitzat el rector de la UAB, que ha assegurat que s'estudiarà quines accions poden fer per evitar futurs macrobotellons al campus. "Farem l'impossible perquè no passi una altra vegada. Ens preocupa perquè tenim un Campus obert amb molts espais i es fa molt difícil de controlar", ha reconegut Lafuente.

"Ahir a la tarda vam saber que es volia organitzar aquesta festa i vam emprendre les accions que vam poder. Vam intentar tancar pàrquings, vam avisar els Mossos i vam organitzar els sistemes de seguretat que tenim a la universitat", ha enumerat el rector de la UAB. "No tenim ningú identificat, però vam avisar els Mossos per controlar els accessos. Des de les sis del matí que hi ha equips de neteja a la zona, i encara en tenen per hores", ha reblat Lafuente.

"Reflexió profunda"

Per la seva banda, l'equip de govern de la UAB ha lamentat el macrobotelló, i ha reclamat "una reflexió profunda per part de les autoritats públiques per a intentar prevenir i evitar fets semblants en el futur", a més del compromís i implicació d'agents socials. En un comunicat aquest dissabte, ha criticat l'"actitud totalment incívica i irresponsable" de convocants i assistents per convertir el centre universitari en un lloc d'oci potencialment perillós, sobretot tenint en compte les circumstàncies actuals derivades de la pandèmia de la covid. La universitat ha aclarit que es van activar "mesures preventives en conèixer la magnitud de la convocatòria", però les característiques del Campus, obert i amb molts punts d'accés, van fer impossible impedir la concentració.

 

 

Condemna del Departament de Recerca i Universitats 

En els mateixos termes s'ha expressat el Departament de Recerca i Universitats, el qual ha condemnat "enèrgicament els lamentables fets" i ha "mostrat  tota la seva solidaritat i suport al rector i equip de govern de la universitat, així com al conjunt de la comunitat universitària". "Els desperfectes provocats, la brutícia generada i les molèsties ocasionades al veïnat són totalment injustificables i atempten directament contra aquells valors que la universitat vol fomentar", afegeixen en un comunicat

En paral·lel, l'oci nocturn continua tancat des de fa un any i mig. És el sector més castigat per aquesta pandèmia a Catalunya i el qui ha rebut la negativa, de forma continuada, per reobrir les portes. En aquests moments, hi ha 36.000 persones que depenen laboralment de l'oci nocturn. I l'any i mig que porten en suspens ha suposat abaixar la persiana del negoci però no físicament.

El TSJC ha denegat unes mesures cautelars sol·licitades per la FECASARM, la patronal de l'hostaleria i l'oci nocturn, respecte de les restriccions aprovades per la Generalitat el passat dia 2 de setembre per les que es prorrogaven les restriccions de la restauració i l'oci nocturn tot basant-se en l'evolució de les dades epidemiològiques i assistencials aportades per la Generalitat i afegint que, si bé la recent sentència del Tribunal Suprem de 14 de setembre accepta la conformitat de dret de l’exigència del passaport covid, només s'accepta per accedir als locals de determinades zones depenent de dades epidemiològiques i assistencials.

 

Foto principal: assistents del macrobotelló a la UAB fent servir una màquina excavadora / @jor_iron via Twitter