Macedònia fresca per l'últim diumenge d'agost. Titulars i entrevistes molt diversos als diaris d'avui, tot i que Afganistan ocupa encara una part important dels rotatius. El Punt Avui entrevista la consellera de Drets Socials, Violant Cervera: "Amb un estat propi tindríem més eines contra la crisi". Al centre de la portada, però, com ja des de fa uns dies, espai per a la crisi afganesa i la represàlia dels Estats Units pel darrer atemptat d'Estat Islàmic: "Els EUA responen amb un atac amb drons". Les forces militars dels EUA han executat aquest divendres un atac amb drons contra un objectiu d'Estat Islàmic (EI) a l'Afganistan, un dia després de l'atemptat suïcida contra l'aeroport de Kabul que va causar desenes de morts, entre ells 13 soldats nord-americans.

El Periódico també duu en portada una entrevista. En aquest cas, és a la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant: "La vacuna espanyola estarà a punt a principis del 2022 si els assajos prosperen". I és que l'assaig clínic en humans de la vacuna de la farmacèutica catalana Hipra ha començat aquesta setmana a l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i a l'Hospital Clínic de Barcelona amb 30 voluntaris. Són persones de 18 a 39 anys, que no han tingut la covid-19 i que no havien estat encara vacunades. El rotatiu barceloní, però, reserva el titular pels reptes de la Generalitat després de les vacances d'estiu: "El Govern encara els pressupostos i el diàleg després de 100 dies de transició".

El Punt Avui 29 08

Ara 29 09

El Periodico 29 09

L'Ara fa una reflexió sobre la prolongació de l'esperança de vida i les seves conseqüències sobre la salut humana: "Com hem guanyat 40 anys de vida en un segle". Als peus de la portada, espai per a les autopistes que l'1 de setembre deixaran de ser de pagament. Espai també per al Museu Nacional de l'Afganistan, ocupat pels talibans. Un fet que preocupa perquè amb l'arribada dels talibans també torna la por i el perill que diverses relíquies històriques puguin ser destruïdes o venudes al mercat negre. 

L'ABC  duu en portada una entrevista un intèrpret afganès de l'exèrcit espanyol, Momin Mobariz, que s'ha escapat dels talibans: "Daremos todo por nuestro país, que ahora es España". A més, responsabilitza el moviment independentista de la falta de jutges a Catalunya: "El 'procés' hunde un 76% el traslado de jueces a Catalunya".

Estats Units i herois

Diumenge d'entrevista també a La Vanguardia, que destaca en portada una conversa amb el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares: "Els EUA ens perceben com un soci fiable, predictible i solidari". La fotografia destacada és de l'autopista AP-2 per il·lustrar la fi d'alguns peatges a Catalunya a partir del mes que ve: "Adeu als peatges, ara qui paga el manteniment?". Cal recordar que aquest dimecres s'aixequen els peatges i els catalans deixaran de pagar, "com a mínim, físicament". Així ho ha anunciat el vicepresident del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que ha avançat que es destinaran 7,5 milions d'euros per eliminar les 38 platges de peatge que hi ha a la C-32 nord i el peatge troncal de Mollet del Vallès de la C-33.

La Vanguardia 29 08

El Mundo 29 08

La Razon 29 08

ABC 29 08

El Pais 29 08

El País recull el testimoni de persones que han fugit del nou règim talibà de l'Afganistan i que han aconseguit arribar a l'Estat espanyol: "Kabul, crónica de una salida: 'Todo es loco, imprevisible'". A més, entrevista el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas: "Soy muy del PP, pero el ministro del Interior hizo lo que yo le pedí".

Finalment, El Mundo destaca en portada el "Regreso del héroe de Kabul: 'La situación es muy difícil". La foto és per a l'ambaixador espanyol a l'Afganistan, Gabriel Ferrán Carrión, rebut com un 'heroi' per la feina feta. El titular principal, però, és per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Sánchez liquida el 'márketing' de Redondo para reflotar su Gobierno".

 

 

Imatge principal: una macedònia / Unsplash