Avui que es compleixen deu anys de l’edició de La Vanguardia en català, el diari dels Godó que trobem avui al quiosc passaria com un rotatiu més de Madrid. Fins i tot més madrileny que l’ABC, que ja és difícil. Cert que la campanya madrilenya ocupa (i preocupa) per l’efecte que pot tenir en la política espanyola, on la més que segura victòria de la lideressa Isabel Díaz Ayuso posa en perill la fràgil majoria del govern espanyol. Així s’explica que avui, jornada festiva i de reflexió a la Comunitat de Madrid, els diaris d’allà donin l’obertura a la cosa electoral. Una altra cosa és triar com a imatge del dia la primera corrida de toros a La Ventas des de l’inici de la pandèmia.

Doncs això han fet El Mundo, La Razón i .... La Vanguardia. I això en una jornada en què d’imatges del dia n'hi havia per triar, i de més properes. Com ara la de les jugadores del Barça de futbol, que disputaran la final de la Champions, una gran notícia que no es mereix ni una sola crida a la portada del diari del Godó, on sí que té espai, ves per on, el Barça masculí, que va quedar eliminat de la competició europea fa moltes setmanes. La resta de rotatius generalistes catalans, El Periódico, El Punt Avui i l’Ara, sí que han triat aquesta més que merescuda fotografia.

La patacada del 4-M

Però tornem a Madrid, on el tancament de la campanya comparteix portada amb l’embolic que s’ha fet el govern de Pedro Sánchez amb la declaració conjunta de la renda en el pitjor moment possible, i que l’ha portat, com destaca El País, a rectificar. Mal moment per plantejar la possibilitat d’apujar la pressió fiscal quan precisament Isabel Díaz-Ayuso ha fet de la rebaixa dels impostos un dels eixos de la seva campanya. Una nova patinada de la Moncloa, que segons El Mundo ja té coll avall la patacada que patirà demà, 4-M, a les urnes. Aquest rotatiu, com La Razón,  segueix apuntant als escortes d’Iglesias i els incidents al míting de Vox a Vallecas. El diari de Marhuenda mostra la seva preocupació per l’ús que pot fer el govern espanyol demà del Consell de Ministres. Demana neutralitat en les seves decisions el dia que els madrilenys han de votar. No diu res de l’ús electoralista que va fer Isabel Díaz-Ayuso en el discurs de la celebració, ahir, del 2 de Maig. La neutralitat,un cop més, va per barris.

L’ABC, mentrestant, està més preocupat per com els resultats de Díaz-Ayuso poden afectar a la unitat del PP. I per il·lustrar-ho, una imatge d'allò més eloqüent, la lideressa fent un petó a José Luís Martínez-Almeida davant la mirada atenta de Pablo Casado. Veurem què acabarà passant a la formació que aspira a fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa (Pablo Iglesias ja no hi és).  El que passi demà serà determinant.

lavanguardia

ElMundo

larazon

elperiodico

elpunt avui

ara

abc

elpais

Foto principal, la corrida de toros a Las Ventas, la primera des de l'inici de la pandèmia / Efe