Isabel Díaz Ayuso ha commemorat el 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, fent un Rajoy. Un micròfon li ha jugat una mala passada, com li va passar a l’expresident espanyol dient que la desfilada del 12-O era “un conyàs”. La frase polèmica de la presidenta i candidata a la reelecció l’ha pronunciat en conversa informal amb el socialista Guillermo Hita, president de la Federació Madrilenya de Municipis. Es pot escoltar en el mateix directe de la Comunitat de Madrid a Facebook, en el minut 46: “No puc tenir més ganes que això passi, perquè és un plom”. No se sap, però, si es referia a la desfilada civicomilitar que acabava de presidir o a la campanya electoral que tot just acaba avui.

Els actes oficials de la Comunitat de Madrid han semblat més aviat una rèplica en miniatura del 12-O, amb l’himne espanyol sonant fins a cinc cops (el madrileny, només un) i la presència de militars, policies nacionals i guàrdies civils en una petita desfilada a la Puerta del Sol. L’únic absent dels candidats ha estat Pablo Iglesias, que estava de campanya a Móstoles i ha plantat la commemoració. Sí que hi han assistit la resta: Ángel Gabilondo (PSOE), Mónica García (Més Madrid), Edmundo Bal (Ciutadans) i Rocío Monasterio (Vox). S’ha condecorat, entre d’altres, l’expresidenta Cristina Cifuentes, o la corresponsal de Telemadrid a Catalunya, Berta Queralt, recordant la cobertura dels aldarulls de Barcelona per l’empresonament del raper Pablo Hasél.

El discurs de la presidenta madrilenya en funcions ha estat, més aviat, un discurs camuflat de campanya electoral. Isabel Díaz Ayuso ha colat fins a vuit vegades la paraula “llibertat” i ha advertit sobre el perill d’algunes “ideologies”, tot i que sense mencionar expressament la paraula “comunisme”. Tan partidista ha estat que el cantant Nacho Cano, també condecorat, ha posat la seva banda a Ayuso: "La medalla, per ser tan bona presidenta, te la mereixes tu".

Iglesias: “Patriotisme de cartró pedra”

L’exvicepresident i candidat d’Unidas Podemos s’ha absentat dels actes oficials de la Comunitat de Madrid, però li ha respost des del seu acte de Móstoles. S’ha fet ressò justament de les polèmiques paraules enxampades per un micròfon obert. Ho ha descrit com un “patriotisme de cartó pedra”. I ha justificat també la seva absència: “Han tractat de convertir els actes institucionals en un míting de campanya. Per això estem amb el poble. No podíem estar avui amb Ayuso, no podíem ser convidats de pedra en aquesta instrumentalització de les institucions”.