Hisenda fa marxa enrere i no suprimirà els beneficis fiscals a les llars que presenten la declaració conjunta de l'IRPF, segons informa El País. El rotatiu recull que el govern espanyol ha decidit no tirar endavant la mesura dos dies abans de les eleccions madrilenyes arran de la "pluja de crítiques de l'oposició".

Segons el diari, la mesura estava inclosa en el Pla de Recuperació que es va enviar divendres a Brussel·les com "una política d'igualtat per fomentar la incorporació de les dones al mercat de treball". Afegeixen que l'executiu espera el dictamen dels experts en fiscalitat i que el que farà serà "avaluar la mesura sense incrementar la càrrega fiscal de les famílies". 

La proposta estava "amagada" dins de la proposta de polítiques de gènere, a l'annex V del Pla de Recuperació. "S'inclou la gradual desaparició de la reducció per tributació conjunta mitjançant l'establiment d'un règim transitori, pel fet que genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de renda (principalment dones)", indica. Una redacció que, segons l'ABC, indica la futura "supressió" de la tributació conjunta de l'impost.

Actualment, segons El País, quatre milions de persones es beneficien de la bonificació fiscal que comporta fer la declaració de l'IRPF conjunta. Fet que suposa "un cost de 1.070 milions d'euros per les arques públiques", asseguren. Concretament, es tracta d'una reducció de la base imposable pels contribuents que tributin de manera conjunta per rendes d'unitat familiar. En el cas d'un matrimoni amb fills menors l'excepció pot arribar als 3.400 euros.

Ara, les crítiques que ha generat la possible supressió del benefici, el govern espanyol ha assegurat que la mesura "no figura en el component dedicat a les reformes tributàries del Pla de Recuperació remès a Brussel·les". El Pla, que és en mans de Brussel·les, no ha estat publicat de manera completa.

"El que farà el Govern, i així ho indica expressament l'apartat dedicat a les reformes fiscals, és avaluar les recomanacions de l'Autoritat Fiscal (Airef) i analitzar l'eficàcia i eficiència dels incentius fiscals vigents. Per a això, també s'ha creat un grup d'experts que emetrà el seu informe al febrer de l'any 2022. Serà en aquest moment quan es plantejarà quines mesures fiscals són més adequades per adequar el nostre sistema tributari a el segle XXI i impulsar el creixement i la creació d'ocupació", han respost fonts de l'executiu a El País.

 

Imatge principal, Maria Jesus Montero / EFE