Els toros tornen a Las Ventas després d'un any i mig. I malgrat la pandèmia, ho fan de manera multitudinària. El Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM) ha publicat avui una modificació de la normativa sanitària de mesures preventives davant la Covid-19 que permetrà la celebració d'una corrida amb 6.000 persones a la coneguda plaça de toros el pròxim 2 de maig.

Es tracta d'un esdeveniment de caràcter benèfic organitzat pel Centre d'Assumptes Taurins, en col·laboració amb la Fundació Toro de Lídia i Plaza 1. Segons ha informat el Centre en un comunicat, els guanys aniran destinats a "pal·liar la situació econòmica dels col·lectius del sector de la tauromàquia més afectats per la Covid-19".

Què diu el BOCM?

Concretament, la modificació de la normativa sanitària permetrà a totes les places de toros de la comunitat reprendre la seva activitat amb un 40% de l'aforament i un màxim de 6.000 persones. De fet, en el cas de Las Ventas, l'aforament permès és de només el 25%, ja que la plaça té 23.798 localitats.

El màxim de persones d'un mateix nucli que s'hi podran reunir serà de sis i els organitzadors hauran de garantir que el públic fa ús de la mascareta. Entre grups de gent hi haurà d'haver, com a mínim, una butaca de separació amb el següent, tant pels costats com per davant i darrere.

El consum de begudes si menjar només es podrà realitzar en zones habilitades i estarà prohibit fumar si no es pot garantir la distància de seguretat. La circulació de persones també haurà d'estar organitzada de manera esgraonada per evitar les aglomeracions. 

A banda, aquells materials que siguin subministrats als usuaris durant el desenvolupament de l'activitat i que siguin d'ús compartit, com coixinets o similars, només podran utilitzar-se si són desinfectats abans i després de cada ús. El públic podrà accedir en les "tientas de reses bravas", sempre que es facin amb mesures de seguretat.

La municipalització de l'escola de toros

El passat mes de gener, la delegació de Cultura, Turisme i Esport de Madrid dirigida per la catalana Andrea Levy va aconseguir municipalitzar l'escola de toros de la Comunitat amb els vots del seu partit, el PP, però també els de Vox i Ciutadans. A més, el PSOE va decidir abstenir-se però no votar en contra.

D'aquesta manera, l'ajuntament madrileny va assumir la gestió directa d'aquesta escola i l'objectiu, segons Levy és "la defensa per la tauromàquia i la festa dels toros com a patrimoni històric i cultural de tots els espanyols, i especialment Madrid". Novament, el Partit Popular lliga el concepte d'Espanya amb la seva capital, com un ens indivisible que sempre ha d'anar de la mà i que la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ja ha utilitzat com a concepte per defensar la seva gestió de la pandèmia per la Covid-19.

 

 

Imatge principal, plaça de toros de Las Ventas / Europa Press