La campanya electoral madrilenya ha acabat avui de la mateixa manera que va començar fa dues setmanes: amb tota la carn a la graella. El president espanyol Pedro Sánchez ha tornat a baixar al fang, arraconant Ángel Gabilondo, per a fer una crida desesperada a la mobilització per a superar una etapa “fosca” de 26 anys a la Comunitat de Madrid. Una dinàmica inversa a la d’Isabel Díaz Ayuso, que ha eclipsat la companyia de Pablo Casado en l’acte final, i ha insistit en el seu Madrid de canyes i llibertat. Una campanya d’alt voltatge, enverinada per amenaces de mort, bales i navalles ensangonades. Ara caldrà esperar a les urnes.

En el seu tancament, acompanyada d’un Pablo Casado secundari (i de Toni Cantó), Isabel Díaz Ayuso ha volgut insistir en una idea: “El problema de Madrid és Pedro Sánchez, no a l’inrevés”. La candidata del PP s’ha presentat com l’alternativa no al “socialisme clàssic”, sinó al “sanchisme que s’alia amb el comunisme”. La presidenta madrilenya en funcions ha reclamat una “majoria àmplia” per poder tenir un “govern en llibertat”. Això sí, s’ha mostrat disposada a buscar “l’entesa” amb altres formacions, sense dir cap nom. Ha puntualitzat que amb el PSOE i el que hi ha més a l’esquerra, no. A Ciutadans, que està més fora que dins, n’ha culpat de la situació. Així que només queda l’extrema dreta de Vox.

En l’acte final socialista, al barri d’Entrevías, el candidat Ángel Gabilondo ha tornat a quedar eclipsat per Pedro Sánchez, que ha pronunciat el discurs que més s’ha escoltat. S’ha emmirallat en Joe Biden, per la seva derrota a Donald Trump, i en Angela Merkel, pel seu cordó sanitari a l’extrema dreta. El president espanyol ha avisat que la democràcia està en perill per la dreta: “Banalitzar la violència que pateixen les dones, dir malalts als homosexuals, estigmatitzar els menors migrants, retallar l’educació i la sanitat mentre donen regals fiscals a l’1%, burlar-se de qui acudeix a buscar menjar, veure president desfilar després de robar a dues mans… Això dinamita els fonaments de la democràcia”. I ha insistit que l’entrada de Vox a la Puerta del Sol podria ser “el principi del final d’una democràcia vigorosa”. Per això ha verbalitzat el seu desig: “M’agradaria que a Madrid passés el mateix que va acabar passant als Estats Units”.

sanchez campanya madrid - EFE

Per la seva part, Pablo Iglesias ha advertit sobre la normalització del feixisme: “Quan la dreta veu que pot perdre el poder, ensenya la seva vertadera cara: són els enemics arrogants i violents de la democràcia”. Acompanyat de l’alcaldessa Ada Colau, el candidat d’Unidas Podemos ha acusat el PP de fer bromes i “banalitzar la major amenaça contra Europa”. I ha insistit en aquesta línia l’exvicepresident del govern espanyol: “Quan la dreta veu perdre el poder, s’ha acabat la dreta que s’inspirava en els valors liberals i conservadors d’Europa”.

L’extrema dreta de Vox ha omplert la simbòlica Plaça de Colón, segons el partit amb 3.500 persones. I s’ha conjurat contra l’esquerra: “El nostre objectiu és evitar que l’esquerra entri al govern de Madrid, aquest serà el nostre major èxit”, ha assegurat la candidata Rocío Monasterio, que ha afegit que “aconseguiran que Pablo Iglesias marxi a casa seva”.

Un 2 de Maig polititzat

Aquest diumenge al migdia, Isabel Díaz Ayuso ha commemorat el 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, fent un Rajoy. Un micròfon li ha jugat una mala passada, com li va passar a l’expresident espanyol dient que la desfilada del 12-O era “un conyàs”. La frase polèmica de la presidenta i candidata a la reelecció l’ha pronunciat en conversa informal amb el socialista Guillermo Hita, president de la Federació Madrilenya de Municipis. Es pot escoltar en el mateix directe de la Comunitat de Madrid a Facebook, en el minut 46: “No puc tenir més ganes que això passi, perquè és un plom”. No se sap, però, si es referia a la desfilada civicomilitar que acabava de presidir o a la campanya electoral que tot just acaba avui. Els actes institucionals han estat marcats per la seva instrumentalització, malgrat els avisos que ja havia rebut Ayuso de la junta electoral.