L’ABC torna a publicar en portada una fotografia mentidera on Sánchez té pinta d’home derrotat i avergonyit… en la presentació d’un llibre seu! En realitat, ha estat xerraire i desinhibit, però el tabloide monàrquic aprofita que la tecnologia facilita fer desenes d’instantànies d’un mateix esdeveniment i és fàcil que algunes t’agafin en mala postura, per triar-ne una que ridiculitza al personatge. No cal que la foto expliqui l’acte, sinó que degradi al protagonista. En fi. És un recurs infantil, però aquest diari ho fa sovint.

La gràcia de la portada, però, és a la peça de sota, on presenta com un delicte gravíssim una de les fabricacions del sumari del jutge García-Castellón sobre Tsunami Democràtic. Diu que la Generalitat “va avalar un Amazon català per fugir dels poders fàctics de l’Estat i de l’Íbex-35”. Sembla un títol del Cu-cut o del Be Negre. No s’entén res —de quin “poder fàctic” vols “fugir” amb un “Amazon català”?— i en el que s’entén no s’hi veu pas cap delicte. A tot estirar seria una política absurda del Govern. El subtítol ho empitjora. Diu que amb “l’Amazon català” es pretenia sostenir “una república on es consumirien exclusivament productes catalans”. Fa riure, però el diari s’ho empassa i en fa una editorial campanuda i tot. 

Anna Simó, la consellera d’Educació, no surt gaire ben parada a les portades d’aquest dimarts. No es pot negar el seu punt de valentia en sortir a explicar la posició del seu departament després de la mar grossa de l’informe PISA, que situa Catalunya a la cua d’Espanya en educació. La Vanguardia no fa un resum gaire falaguer de la intervenció de la consellera: deixa caure que fuig d’estudi i no té plans per atacar els problemes assenyalats pel famós informe. El contrari diu El Punt Avui, que parla d’un “pla de rescat” de deu mesures anunciat per la consellera. Sembla que hagin estat en diferents rodes de premsa —i no: al diari de la Diagonal li deu semblar que els plans d’Educació són fum i miralls i el diari gironí, en canvi, la veu mig plena. És un nou cas de títols basats en interpretacions en comptes dels fets.

El Periódico insisteix en un tema en què ha estat contundent des del principi: els resultats del PISA venen llastats per la pobresa i no per la proporció més gran de migrants o de fills de migrants —la primera explicació del departament, després desmentida pel mateix departament—, encara que aquí hi ha un cert engany, perquè entre els alumnes d’entorns més pobres hi ha una gran part de migrants. L’Ara entrevista a la consellera —les preguntes i repreguntes no són gens contemplatives— i el títol que tria el diari (“Els centres [vol dir, les escoles] ja saben què han de fer per reforçar els alumnes”) resumeix el to defensiu de les respostes de Simó: culpar les diverses crisis socials i repetir que els canvis que ja va arrencar el conseller Bargalló el 2018 ben aviat resoldran la cosa.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
El País
El País