El Departament d'Educació ha reculat i ha reconegut aquest dimecres que la mostra de l'informe PISA a Catalunya era representativa, després que el Govern atribuís els mals resultats a una "sobrerepresentació" de l'alumnat immigrant a les proves. El secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Ignasi Garcia Plata, ha contactat amb els responsables de PISA i ha descartat els dubtes de l'executiu català sobre la representativitat de la mostra de l'alumnat. "De les converses s'ha clarificat la qualitat de la mostra PISA. Les divergències en la interpretació de la representativitat de la mostra han quedat aclarides i s’han pogut descartar tots els dubtes sobre la representativitat de la mostra respecte a la realitat social", ha assegurat Educació en un comunicat.

Segons l'escrit, Garcia Plata els ha traslladat "la confiança completa en la qualitat i el rigor de les proves", comprovant que la mostra a Catalunya era representativa. Així mateix, el departament ha assenyalat "la limitació actual dels indicadors i estudis" de la Conselleria d'Educació i d'altres institucions per entendre "més detalladament la realitat i l'increment de la complexitat, especialment acusada a Catalunya". En aquesta línia, en la conversa amb PISA han plantejat "possibles noves anàlisis i estudis per comprendre amb més profunditat la població en edat d'escolaritat de cara a poder prendre decisions més ajustades". 

També han abordat "reptes que es consideren rellevants, especialment sobre com millorar els mecanismes i les metodologies per analitzar la complexitat o com interpretar millor PISA i les dades existents per millorar el sistema educatiu", segons informa Educació, que ha assegurat que continuaran "col·laborant amb els responsables de PISA en tots aquests aspectes".

Per la seva part, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha reiterat que "no hi ha excuses" davant els mals resultats de l'alumnat català a les proves. "Tenim un problema que tenim identificat i estem treballant per resoldre. Això va de pobresa infantil i segregació escolar, i aquest Govern està treballant com ningú per abordar-ho", ha afirmat a través de les xarxes socials.

D'aquesta manera, la consellera ha coincidit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va reconèixer aquest dimarts que "l'informe PISA és dolent".  Així mateix, va assenyalar que l'educació "és una prioritat del Govern" i va recordar que aquest curs escolar va començar "amb més mestres que mai i reduint les ràtios".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!