Llegir les portades d’El Periódico i l’Ara seguides fa espantar una mica aquest divendres. Els dos diaris encara obren la primera pàgina amb les seqüeles de l’informe PISA sobre l’educació. El títol del diari de Prensa Ibérica és molt xocant: “El Govern reconeix que cal ensenyar a llegir”. Sembla una paròdia de les que publica El Mundo Today, però no és més que el concentrat del que han dit Joan Cuevas, director general d’Innovació Educativa (“l’ensenyament de la lectura s’ha anat abandonant”) i Ignasi Garcia Plata, secretari de Transformació Educativa (“cal reforçar les competències bàsiques”, “ens hem relaxat”). L’Ara completa el quadre amb una nota més sociològica: els alumnes més vulnerables, que han augmentat un 40%, són els que més pateixen la mala aplicació del model educatiu per competències. 

Aquest diari, a més, entrevista Irene Rigau, l’exconsellera d’Educació (2010-2016), que ve a dir que el vaivé de canvis en les metodologies docents ha acabat per confondre als mestres, que no saben gaire bé què han de fer. Rigau diu coses sorprenents perquè se suposa que són bàsiques: “S'ha d'escriure més a mà”, “hi ha una mentalitat molt generalitzada entre un tipus de pares i de mestres que pensen que el nen no s'ha d’esforçar”, “una innovació sense evidències científiques comprovades no s'hauria de generalitzar”, etcètera. La Vanguardia també té el tema en portada, en un retall, i la informació explica que un de cada quatre alumnes catalans no està en condicions òptimes —familiars, econòmiques, culturals i socials— de tenir un bon rendiment escolar. En la majoria, aquesta mala posició coincideix amb el fet que són migrants o ho són els seus pares.

La guerra a Gaza és el segon tema més present a les portades. Alhora que Israel intensifica l’ofensiva militar contra els terroristes de Hamàs —amb nombroses víctimes civils—, carrega contra l’ONU i el seu secretari general, António Guterres, al que ja acusa de defensar els assassinats de Hamàs, com explica El País. El Trio de la Benzina segueix a la seva, amb portades que procuren fer mal al govern de Pedro Sánchez amb qualsevol argument. La gràcia d’aquest divendres és que cadascun obre primera pàgina amb un afer diferent, un fenomen tan estrany i difícil de veure com la reproducció dels peixos abissals. El Mundo va amb la destitució d’un lletrat del Congrés dels Diputats perquè s’oposa als acords entre PSOE i Junts, segons el diari. L’ABC es frega les mans perquè les empreses de l’Íbex i el PNB forcen al govern espanyol a repensar l’impost extraordinari sobre els beneficis a les empreses energètiques. És fa estrany que el diari se n’alegrin, perquè a les empreses de l’Íbex no les ha votat ningú perquè governin. La Razón, sempre portaveu del sector més institucional i oficialista del PP, considera notícia principal el fet que el mateix PP no vulgui seure amb el PSOE a negociar la renovació del Poder Judicial, el finançament autonòmic i la reforma constitucional.

El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
El Punt Avui
El Punt Avui
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón