L’emoció que donen els tres partits independentistes a les negociacions per bastir una majoria de govern al Parlament no té gaire impacte a les portades. Al contrari. Com més triguen els partits a pactar alguna cosa menys espai ocupen a les primeres pàgines. Als diaris de Barcelona, que ja és, i als de Madrid, naturalment engrescats amb les seves eleccions. És curiós. Sembla que els diaris no s’ho creuen, que consideren les negociacions una comèdia que no enganya ningú.

Per paga, el dia que l’ABC se n’ocupa en portada surt amb una fantasia que ni els guionistes de la Marvel. És flipant que, de la Proposta d’Acord entre ERC i la CUP, el tabloide monàrquic en dedueixi l’existència d’un “estat major a l’ombra” que “desactivarà els Mossos”. O els altres diaris no han entés la Proposta o ells no la saben llegir. El paper ofereix mercaderia bona i variada, com és ara el “Compromís Programàtic 2.d”, que proposa establir “pla i calendari de recuperació de centres privats i concertats cap a l’educació pública de forma acordada”, és a dir, una mena de nacionalització de les escoles que no són públiques. És una proposta remarcable perquè afecta al 35% de la canalla del país. N’hi ha d’altres. A l’ABC no li calia emparanoiar-se tant amb els Mossos.

Els diaris de Barcelona, però, no estan per orgues. Tots, fora d’El Punt Avui, obren portada amb la imminent vacunació massiva, que és del que tothom en té ganes: deixar enrere totes les penúries familiars, socials, econòmiques i de tota mena que la pandèmia ens ha fet empassar sisplau per força. De fet, aquesta tria de les portades invita els polítics a fer una reflexió perquè, al capdavall, qui gestiona la vacunació és el mateix Govern pel qual discuteixen els partits. Que els diaris de Barcelona es facin tan poc ressò de les negociacions per investir president i s’estimin més parlar del possible pla de vacunació deixa molt clar per on bufa el vent.

Potser als partits catalans els agradaria una premsa més com la de Madrid, que va a tot gas amb les eleccions regionals del mes que ve. El trio de la benzina avui no s’ha posat d’acord i cada un ataca el govern espanyol en un front diferent. Fins i tot El País s’afegeix a la trifulga, encara que té una notícia de debò sobre la reforma dels plans d’estudi a l’escola obligatòria. Sigui com sigui, atent/a a la narrativa que els quatre diaris madrilenys han fabricat per a les eleccions regionals: és Isabel Ayuso i el PP contra el govern espanyol i Unidas-Podemos. De la gestió de la pandèmia que ha fet Madrid, del buidat d’Espanya que implica el xuclador de recursos públics i privats que és la capital espanyola, etcètera, de tot això és molt probable que no en vegis gaire cosa a les portades madrilenyes.

LV

EPC

ARA

EPA

ABC

EP

EM

LR