La Vanguardia és l’únic diari de Barcelona que no diu res en portada de la solitud parlamentària del nou Govern d’Esquerra Republicana —el primer Executiu monocolor la Generalitat restablerta—, que presideix Pere Aragonès. Els altres tres diaris sí que ho tenen en primera i fan servir aquest concepte exacte: solitud, que és la condició de qui està sense companyia, sense ningú més. Isolats i aïllats, el president Pere Aragonès i els seus consellers s’han salvat de la pena de portada més dura del país. Alhora, La Vanguardia també s’ha quedat sense companyia entre els diaris impresos del Cap i Casal.

Haurà estat una decisió ben debatuda al consell de redacció del diari. Perquè és el fet polític més notable esdevingut a Catalunya aquest dimecres, aquesta setmana. Podien haver optat per fer control de danys i respectar-se, tot publicant-ho en un racó petit i amagat de la portada. Han decidit, però, no deixar-ne ni rastre per enviar el missatge que no passa res, President, en aquesta casa et guardem bé les espatlles. O potser el missatge és que això de la política catalana és un joc de nens, com fumar palletes, i no estan els diaris seriosos per bajanades. Potser és que, en veure un Govern inestable, s’han enervat, inquiets perquè tots els Big Concepts que fan bategar el cor del diari —concòrdia, diàleg, ponts, moderació…— trontollen com la taula d’un bar. O ni això i, senzillament, La Vanguardia ha decidit que cal protegir als protagonistes de les activitats i esdeveniments del seu Club de Subscriptors.

El Periódico, en canvi, parla de “revés” del Govern. L’Ara fa servir el sinònim “soledat”. El Punt Avui tira una mica d’aigua al vi i titula per l’acció que va deixar en evidència que al Govern també fa molt de fred, com diu a l’editorial el director d’aquesta santa casa: que el grup parlamentari de Junts ha estat capaç de tombar una llei promoguda per ells mateixos en la persona del seu exconseller d’Economia, Jaume Giró. En un subtítol, però, ja parlen de la “solitud” del Govern al Parlament. La Vanguardia, com el Govern i com el mussol de la dita, ha quedat isolada, aïllada, dels seus col·legues de quiosc. El diari dels Godó s’ha estimat més titular per una notícia que va obrir la portada d’El Mundo del divendres 14 d’octubre del 2022. Fa sis dies. Molt t’ha d’agradar el Govern per a actuar com Sem i Jàfet, dos dels tres fills de Noé que, en trobar-se’l entrompat i nu a la vista de tothom, el van vestir amb una capa i el van posar a dormir.

La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón