Jornada complicada al Parlament per al nou Govern de Pere Aragonès. El president ha tingut oportunitat de tastar aquest dimecres el que representarà governar amb 33 dels 135 diputats de l'hemicicle. No ha estat cap sorpresa, però sí un descarnat bany de realitat. Tots els grups, un rere l'altre, i amb l'única excepció d'ERC, han retret a Aragonès la solitud que pateix a la cambra, mentre es repetien les exigències que convoqui eleccions o que se sotmeti a una qüestió de confiança i el constant interrogant sobre amb qui pensa governar a partir d'ara. "El Govern més dèbil de la història de l'autogovern de Catalunya", ha sentenciat el líder de l'oposició, Salvador Illa, mentre que el portaveu dels fins ara socis de Junts, Albert Batet, li advertia: "La realitat és que vostè està sol. Vostè ha triat estar sol".

 

Aragonès ha comparegut a primera hora al Parlament per explicar la nova estructura de l'executiu i els nous consellers, conseqüència de la decisió de Junts d'abandonar el Govern. Aquesta ha estat la primera part del matí, un primer xàfec de retrets. Tot seguit, ha arribat la sessió de control al Govern. Una mostra pràctica del que serà el dia a dia del nou gabinet a l'hemicicle. Avui, a més, en plena polèmica a la Conselleria d'Interior arran de la destitució del cap dels Mossos d'Esquadra.

"No convocaré eleccions"

La resposta del president ha estat directa: "No convocaré eleccions". Ho ha deixat clar només prendre la paraula en el torn de rèplica i després d'escoltar la pluja de retrets dels grups. Aragonès ha assenyalat l'elevada inflació o el preu de l'energia que castiga famílies i empreses, per argumentar que els ciutadans no es mereixen en aquests moments una campanya electoral, "a veure si tirant els daus el resultat és una mica diferent, no gaire, i algú pot tenir alguna altra oportunitat". El president ha explicat que a partir d'ara l'estratègia d'ERC consistirà a tirar endavant la legislatura buscant majories: "Mesura a mesura i projecte a projecte", "negociant i arribant a acords. I no convocant una campanya electoral".

Però, la resposta no ha satisfet l'oposició, que han deixat clar que no tenen cap intenció de facilitar-li la feina. "No esperi que el meu grup rescati el seu govern", ha advertit el socialista Salvador Illa, tot i garantir que faran una oposició responsable. De fet, conscient que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha vetat un acord amb el PSC per als pressupostos, Illa ha desafiat Aragonès a pactar uns nous comptes per tenir-los aprovats l'1 de gener. Fora de l'hemicicle, la portaveu socialista, Alícia Romero, ha apujat l'aposta i no ha descartat una moció de censura si el Govern prorroga els pressupostos. També els comuns han deixat clar que el seu no serà un suport de franc. Jéssica Albiach ha receptat a Aragonès "més humilitat i menys paternalisme", i ha retret els incompliments a Aragonès. "Jo em preocuparia quan tots els grups li diuen no compleix acords", ha reblat Albiach, que ha deixat clar que la feblesa d'ERC encareix un suport dels comuns als pressupostos.

L'oposició de Junts

Les crítiques han plogut tant dels grups d'esquerra com dels antics socis. Junts ha advertit que aquest Govern no té la confiança de la cambra i compta amb el suport "més insignificant de la història d'aquest Parlament". "S'ha salvat de la qüestió de confiança perquè no té cap intenció de posar-la damunt la taula", ha advertit el cupaire Xavier Pellicer, que ha retret a Aragonès que el Govern que avui presentava davant del ple "no és més que el de sempre, el govern dels ex, dels exconvergents, excomuns i exsocialistes. La reproducció de la sociovergència, del pacte amb Foment del Treball i de la falsa normalització de les relacions amb l’Estat”, ha retret.

Els nous fronts que s'han obert a l'hemicicle amb la compareixença inicial d'Aragonès, s'han fet encara més evidents amb la sessió de control al Govern. La contundència amb què els diputats de Junts Mònica Sales i Ramon Tremosa han interrogat el conseller d'Empresa, Roger Torrent, o Salvador Vergés a la consellera Teresa Jordà, no han deixat espai per al dubte sobre la nova etapa, d'oposició pura i dura, que Junts inaugura al Parlament.

Amb tot, a la sessió de control al president, Junts ha evitat tensar la relació. Batet ha retret el baix grau de compliment de les inversions de l'Estat, ha preguntat sobre el suport d'ERC als pressupostos de Pedro Sánchez, i ha emplaçat el president a defensar les inversions a Catalunya. Aragonès ha agraït explícitament el to de la pregunta.

"S'ha obert una nova etapa", ha admès el president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, en la seva intervenció a la sessió de control. La votació del projecte de llei del Pla Estadístic de Catalunya, elaborat per la Conselleria d'Economia, sota la batuta de Jaume Giró, assenyalarà a primera hora de la tarda els límits d'aquesta nova etapa.