Fa dies que la guerra genocida de Putin contra els ucraïnesos no té gaire presència a les portades dels diaris que aquí són pentinats cada dia. Aquest dijous, però, reapareix a totes les primeres pàgines encara que no ho sembli. Glaça l’ànima veure la fotografia del pare que prova de reanimar al seu fill mort a Khàrkiv per un míssil de l’exèrcit rus. La donen El País i l’Ara, com qui et llença un gat a la cara. El pare es va quedar al costat del cadàver del seu noi dues hores, pregant mentre li donava la mà, acompanyat d'una policia que el consolava.

Pare amb el filll mort i policia, Khàrkiv, Ucraïna

Encara glaça més l’ànima llegir el títol de La Vanguardia: Espanya rebutja que el pla energètic de Brussel·les sigui obligatori. El “pla energètic de Brussel·les” és estalviar un 15% del consum ordinari de gas, com titula El Periódico amb un llenguatge menys administratiu. En el fons, Espanya ve a dir que cal seguir pagant a Rússia el gas i que Putin faci servir l'ingrés per fabricar els míssils com el que ha assassinat un xicot de 13 anys que esperava l’autobús al costat del seu pare. Els diaris no diuen el nom del mort. Tampoc el del seu pare, a qui el govern espanyol hauria de tenir la valentia de dir que no ens volen fer passar una mica de fred aquest hivern per derrotar Putin, i per això ell ha de pagar el preu de la mort del seu fill —i de cent, mil, deu mil fills més. És tan descoratjador.

La guerra d’Ucraïna també ensenya la poteta darrere la notícia sobre la crisi política a Itàlia. Els partits de la dreta i l’extrema dreta italiana, més aquest moviment d’oportunistes i incompetents anomenat Cinque Stelle, també haurien de tenir el valor d’acarar-se amb el pare de Khàrkiv, amb els pares d’Ucraïna, i dir-los que han tombat un primer ministre idoni, Mario Draghi, perquè no volen enviar armes als ucraïnesos perquè es defensin dels agressors russos i no els hi matin més fills, més pares, més mares. Aquesta és l’Europa que tenim, l’Europa que som. Les portades dels diaris, aquest dijous, incloses les dels que no publiquen la foto de Khàrkiv, només fan que retratar-la en tot l’horror i la decadència de la seva magnífica putrefacció egoista.

Ara
Ara
El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El Punt Avui
El Punt Avui
La Razón
La Razón