Itàlia està a prop d'eleccions anticipades, després que Mario Draghi hagi perdut la majoria per governar. L'encara primer ministre ha viscut aquest dimecres l'abandonament dels seus antics socis de coalició en una moció de confiança al Senat. Parlem del "grillini" Moviment 5 Estrelles (M5E), de Giuseppe Conte; la dretana Forza Italia, de Silvio Berlusconi; i la ultradretana Lliga, de Matteo Salvini. Tres formacions que han abandonat físicament Draghi, ja que els seus membres s'han absentat de la votació. A les 20.00 hores, aquesta votació encara seguia el seu curs amb la certesa que el primer ministre perdia la majoria parlamentària i amb la possibilitat de no arribar al quòrum requerit perquè el resultat sigui útil.

Després de conèixer les intencions dels seus antics socis, Draghi ha abandonat el Senat. Ara s'espera que acudeixi al cap de l'Estat, Sergio Mattarella, davant del qual va dimitir la setmana passada (una dimissió que va ser rebutjada). Els mitjans avancen que això passarà un cop acabi la votació. Serà llavors quan Draghi i Mattarella es reuniran al palau del Quirinal per abordar la situació, ja que el president de la República és qui té la clau de tot plegat. És possible que el primer ministre torni a dimitir, de manera que Mattarella té diferents opcions: per una banda, encarregar que el primer ministre trobi una altra majoria parlamentària per esgotar la legislatura; per una altra, atorgar aquesta missió a una altra figura tècnica o política; finalment, convocar eleccions anticipades.

Les eleccions anticipades són un perill

L'opció de convocar eleccions anticipades és un perill perquè qui encapçala les enquestes és la formació d'extrema dreta Germans d'Itàlia, liderada per Giorgia Meloni. Meloni estava fins ara sola a l'oposició, de manera que ara la situen com a primera força. És per això que exigeix avançar els comicis, una opció que tant Berlusconi com Salvini veuen amb bons ulls. Però sindicats, patronals, associacions de tota mena i, fins i tot, l'Església catòlica han apostat per la continuïtat de Draghi davant de la crisi econòmica, energètica i social en curs. De fet, recordem que Draghi encapçala des del febrer del 2021 una coalició d'unitat nacional o govern tecnòcrata on hi havia tots els partits de l'hemicicle. Tots menys un: el partit ultradretà de Meloni.

La crisi a l'executiu italià va començar la setmana passada. El M5E va treure el seu suport al primer ministre, cosa que el va empènyer a dimitir. Mattarella va rebutjar la dimissió i va encarregar-li que trobés una solució en el Parlament. Una solució que ha començat a buscar aquest dimecres, però que ha estat impossible per mor de l'enfrontament dels "grillini" contra el tàndem entre la dreta i la ultradreta. Berlusconi i Salvini han oferit suport a Draghi per continuar a la coalició, a canvi d'excloure el M5E. El primer ministre no ha acceptat aquesta proposta perquè volia conservar la mateixa majoria per esgotar la legislatura el març del 2023. El M5E, Forza Italia i la Lliga l'han acabat abandonant.