El govern espanyol ha aplanat el camí per a l’indult dels presos polítics just la setmana que el Tribunal Suprem ha d'emetre el seu informe. Pedro Sánchez ha assegurat que la venjança no és un valor constitucional, cosa que ha fet esclatar els partits de la dreta espanyola, que han anunciat que plantaran batalla als tribunals. En aquest context, el 67% dels espanyols estan en contra de l’indult als presos, segons una enquesta publicada aquest dimecres per 20minutos. Entre els enquestats a Catalunya, el resultat és totalment al contrari. El 65,7% es manifesta a favor, mentre que el 27,5% està en contra.

Segons el Baròmetre DYM, fet entre el 21 i el 24 de maig, la posició en contra de l'indult és majoritària entre els votants dels partits espanyols. Així, el 63,4% dels enquestats que van votar el PSOE rebutgrn l’indult i un 16,4% estan indecisos. Per contra, entre els votants dels socis del govern espanyol, Unidas Podemos, és majoritària l’opinió en favor de la mesura prevista a la Constitució. El 57,4% estan a favor, mentre que el 34,5% estan en contra.

Majoritari en la dreta

Entre els votants de la dreta, el rebuig és pràcticament unànime i són molt pocs els que es pronuncien a favor. En el cas de votants del PP, el 91% es manifesten en contra i només el 3,2% a favor. El 85,1% dels enquestats que van votar Vox a les anteriors eleccions generals hi estan en contra i el 12,2% a favor, i hi ha percentatges similars entre els votants de Ciutadans, que són del 84,4% i del 10,6%.

El PP guanyaria al Congrés

El mateix Baròmetre sosté que el PP guanyaria les eleccions a les Corts si se celebressin avui, i la formació que lidera Pablo Casado podria governar si comptés amb el suport de Vox. Segons l’enquesta, el PP aconseguiria el 28,1% dels vots i comptaria entre 121 i 126 escons, ara en té 89. El PSOE aconseguiria el 24,5% dels vots i trauria 99-103 escons, molt per sota dels 120 actuals.

Els socis de govern, Unidas Podemos, passarien dels 35 diputats que tenen ara als 20-22 escons i perdrien més del 10% dels vots respecte a les eleccions del 2019. Vox pràcticament repetiria resultats i passaria dels 52 diputats a 53-57.

 

Imatge principal, els presos polítics en una imatge d'arxiu a l'entrada de Lledoners / Europa Press