Portades d'estiu dividides entre la situació a l'Afganistan, l'onada de calor que afecta el país, l'esbroncada entre PSOE i Podem pel retorn de menors i el preu de la llum que dia sí dia també bat rècords. Aquest divendres al vespre, el govern espanyol ha començat a evacuar el personal de l'ambaixada a Kabul, després que els talibans han conquerit dues terceres parts de l'Afganistan. Ara per ara, ja s'han apoderat de ciutats com Kandahar, la segona del país, i Herat, la tercera.

I d'aquest fet, se n'han fet ressò els diaris de premsa escrita. El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat la repatriació del personal de l'ambaixada, dels espanyols que queden al país, i dels afganesos que han treballat amb l'exèrcit espanyol i que estan en perill. En aquest sentit, El Periódico dedica la foto i el titular central a la situació al país. "Èxode massiu per l'avanç talibà". La portada s'il·lustra amb la fotografia de l'exili de ciutadans. 

portada el periodico 14 08

portada la vanguardia 14 08

Una temàtica que també comparteix La Vanguardia. A la portada, també hi ha lloc per a l'Afganistan amb la fotografia central. El titular, però, és per a una entrevista al conseller de Salut, Josep Maria Argimon. "Per deixar l'epidèmia cal vacunar gairebé el 100%, i encara ens en falten molts".

El Punt Avui dedica la portada a la "Calorada extrema" que està vivint el país aquests dies. La part central de la portada, com la majoria dels diaris de premsa escrita, va dedicada als talibans, amb el títol "Amenaça talibana". Al peu de la portada, espai per a la rèplica de Bartomeu a Laporta. L'expresident del Barça Josep Maria Bartomeu ha decidit contestar a les crítiques de Joan Laporta sobre la seva gestió i ho ha fet mitjançant una carta de 10 punts. El rotatiu també dedica un petit espai al debat sobre l'ampliació al Prat i al primer gran incendi de l'onada de calor que ens acompanya aquests dies amb el titular: "Controlat el foc de la Pobla de Massaluca". 

portada el punt avui 14 08

El diari Ara es desmarca i centra la portada en la pujada del preu del carburant coincidint amb les vacances d'estiu: "El preu del carburant es dispara coincidint amb les vacances". Protagonitza la portada una imatge de la festa major de Gràcia que es posa a punt per a les festes, tot i que a mig gas. Hi ha espai també per parlar del paper de l'OMS, que reclama més cooperació a la Xina per trobar l'origen de la covid i el negacionisme. Un fet que, de moment, no afecta Catalunya.

portada diari ara 14 08

L'esbroncada de PSOE i Podem a les portades espanyoles

El govern espanyol trontolla. Un altre tema ben present a la premsa espanyola és precisament l'esbroncada entre PSOE i Podem per la devolució de menors al Marroc. Després de les polèmiques pel preu de la llum i l'aeroport del Prat, la decisió d'aquest divendres d'ordenar la devolució al Marroc d'uns 800 menors que havien travessat la frontera de Ceuta al maig, ha obert una nova topada entre els dos partits. I és que el Ministeri de l’Interior ha ordenat la devolució dels menors migrants després d’un acord entre Espanya i el Marroc, segellat després del relleu de l'anterior ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, per José Manuel Albares, i això ha molestat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, secretària general de Podemos. 

Precisament en aquest sentit titula el diari ABC. "Bronca en el Gobierno por la devolución de menores a Marruecos". La foto principal està dedicada a la situació de l'Afganistan amb el títol: "Pánico por el rápido avance talibán sobre Kabul". El País també se centra en les diferències entre PSOE i Unidas Podemos. "España inicia la repatriación de más de 700 menores a Marruecos" i ho acompanya amb una imatge de l'autobús que trasllada els joves de Ceuta a Marroc. També s'hi inclou, però, la situació política a l'Afganistan amb el titular "El miedo se extiende en Afganistan: No queremos más guerras".

portada abc 14 08

portada el pais 14 08

Hi ha espai per a Afganistan a la portada de La Razón en forma d'imatge amb un "El éxodo afgano amenaza a Europa", tot i que el protagonisme principal se l'emporten Vox i el PP. "Vox quiere dar la batalla ideológica a la izquierda y pressionar al PP". En aquest sentit, El Mundo també dedica una part de la portada als talibans: la imatge principal sota el subtítol "Los talibán humillan al ejército afgano y los señores de la guerra". El titular central, però, d'aquest diari fa referència a la pujada del preu de la llum: "La subida de los precios y la luz desbordan la planificación económica del Gobierno". 

portada la razon 14 08

el mundo 14 08

 

 

Imatge principal: dos legos practicant esgrima / Unsplash