El govern espanyol s'està convertint de mica en mica en un ring on s'enfronten el PSOE i Unidas Podemos. Després de les polèmiques pel preu de la llum i l'aeroport del Prat, la decisió avui d'ordenar la devolució al Marroc de 800 menors que havien travessat la frontera de Ceuta al maig, ha obert una nova topada entre els dos partits.

El Ministeri de l’Interior ha ordenat la devolució dels menors migrants després d’un acord entre Espanya i el Marroc, segellat després del relleu de l'anterior ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, per José Manuel Albares, i això ha molestat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, secretària general de Podemos. El seu ministeri ha retret a Fernando Grande-Marlaska que hagi executat l'operació sense respondre a la seva oferta per treballar junts en un "protocol de reagrupació familiar de nens i nenes que migren sols per tal que compleixi amb la normativa nacional i internacional".

Fonts del ministeri han indicat a elDiario.es que un procés de devolució d'aquesta mena "ha de comptar amb un protocol que inclogui entrevistes individualitzades als nens" i el "coneixement detallat per part de la Fiscalia del procediment".

El Ministeri de l'Interior va enviar el 10 d'agost l'escrit ordenant el trasllat i ha demanat que s’efectuïn les devolucions respectant els drets dels menors. Els nens seran acollits d'entrada en el centre de menors de Martil, proper a Tetuan. Interior assegura que el Marroc protegirà els drets dels menors fins a reunir-los amb els pares i, en el cas que aquest escenari no sigui possible, serà l'Entraide Nationale, l'organisme públic autònom encarregat de l'assistència social, qui se'n farà càrrec. 

Fins ara els menors estaven reclosos en un centre a Ceuta. Fonts de la Delegació del Govern espanyol a Ceuta han confirmat que l'operació s'ha iniciat aquest matí al poliesportiu Santa Amelia, lloc on estaven allotjats 234 menors.


Les sortides s'estan duent a terme en grups de 15, excepte els considerats "vulnerables", sense que s'hagi concretat quines característiques hi ha en aquests casos.

A més, altres fonts de l'operatiu consultades han explicat que ja s'han produït 15 lliuraments de menors durant aquest divendres.