La portada de La Vanguardia diu que “el resultat del temporal a Catalunya és de quatre morts i un desaparegut”. En realitat, “el resultat” del Gloria és molt més devastador, encara que la pèrdua en vides en sigui la conseqüència més trista. Només cal veure la portada d’El Punt Avui per adonar-se’n —i encara no hi és tot, perquè ara cal estar atents al “resultat” dels embassaments sobreeixint i dels rius gairebé desbordats, com assenyala l’Ara, a més de saber quina és la magnitud de la calamitat al Delta i altres zones afectades.

Les morts no tenen preu, però sí que caldrà comptabilitzar les destrosses de tota mena en viles, litoral, camps, habitatges, granges, indústries, equipaments i etcètera etcètera. Esperem que aquesta valoració de danys no sigui tan incompleta com la de La Vanguardia, que a més fa servir una paraula (resultats) potser més adient per parlar de comptabilitat, matemàtiques o competicions.

Un dia més, els diaris de Madrid passen de llarg sobre la devastació del Gloria, una mica a imitació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’ha estimat més veure-ho des d’un helicòpter.

Sánchez té altres temporals per encarar, com bé li recorden en portada gairebé tots els diaris, especialment els de la dreta mediàtica, transfigurats aquests dies en el diari de guerra del poder judicial. No en perdonen ni una i, si no hi ha bastó per mossegar, s’inventen un bon judici d’intencions i avall que fa baixada. La narrativa és que Sánchez s’enfronta al Suprem i a la Junta Electoral si el president Quim Torra no abandona el seu escó i —diuen ells mateixos— la presidència de la Generalitat. La previsió del temps polític és dolenta dolentíssima: el temporal Suprem ja és a sobre dels nostres caps.

LV

EPA

ARA

EPC

EP

EM

ABC

larazondivendres