"No ens farem enrere". Amb aquesta afirmació el president de la Generalitat, Quim Torra, ha evidenciat que es nega a acatar la decisió del Tribunal Suprem, que aquest dijous ha acordat no suspendre l'acord de la JEC que el deixava sense l'acta de diputat. Torra ha assegurat que continua sent "diputat" i "president" perquè així ho va decidir el Parlament en la sessió d'investidura del 2018 i ho va revalidar amb la votació d'una proposta de resolució el passat 4 de gener. "No ha canviat res i no ens farem enrere", ha afirmat des de Girona, on estava fent seguiment dels efectes del temporal Gloria, que ha afectat aquests dies gran part del territori català. 

A més, en una breu declaració institucional també ha recordat que la Mesa va reafirmar que era diputat en una reunió la setmana passada, basant-se en un informe dels lletrats de la cambra que defensaven que la JEC no era un òrgan competent per prendre aquesta decisió i negaven que la condició de diputat fos imprescindible per continuar de president. Després del nou moviment del Suprem, Cs i PSC han demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que reclami als lletrats un nou informe.

El Tribunal Suprem ha emès aquest dijous una interlocutòria en què anuncia que manté de moment la inhabilitació de Torra dictada per la JEC, rebutjant la petició de Torra de suspendre-ho fins que no hi hagi sentència ferma i contradient el criteri de la Fiscalia. El ministeri públic argumentava que "en ordre a la prudent i equilibrada preservació dels interessos públics", que es podien veure "contradictòriament afectats" per l'acord de la JEC, no s'oposava a la mesura cautelar sol·licitada pel president de la Generalitat. 

Aquesta decisió arriba després que la mateixa sala rebutgés fa dues setmanes les mesures cautelaríssimes –el que s'entén com la via d'urgència– que també havia demanat el cap de l'executiu català. De moment, però, l'alt tribunal encara no ha resolt sobre el fons i trigarà encara alguns mesos a fer-ho. Tot plegat després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) condemnés Torra a un any i mig d'inhabilitació per desobediència per haver mantingut una pancarta pels presos en període electoral. Cal recordar que van ser PP, Cs i Vox els que van recórrer a la JEC per demanar que inhabilités Torra sense esperar a la sentència ferma.