El Tribunal Suprem tanca files amb la Junta Electoral Central. La sala contenciosa-administrativa ha tornat a acordar aquest dijous denegar la suspensió cautelar de l'acord de la JEC, que retirava l'acta de diputat al president Quim Torra. Aquesta decisió arriba després que la mateixa sala rebutgés fa dues setmanes les mesures cautelaríssimes que demanava el cap del Govern. Està per veure què passa a partir d'ara, i si aquesta circumstància afecta la seva condició de president de la Generalitat. Ara la sala haurà de decidir sobre el fons del recurs del president. Torra ja ha rebut notificació de la interlocutòria.

La sala contenciosa ha pres la decisió després d'escoltar les parts, per la via ordinària. I ha decidit no deixar sense efecte l'acord de la JEC, malgrat que la Fiscalia del Tribunal Suprem va mostrar-se favorable a suspendre cautelarment la inhabilitació del president Torra acordada per l'organisme electoral. El ministeri públic argumentava que "en ordre a la prudent i equilibrada preservació dels interessos públics", que es podien veure "contradictòriament afectats" per l'acord de la JEC, no s'oposava a la mesura cautelar sol·licitada pel president de la Generalitat.

 

Per a tombar les mesures cautelars, la sala sosté que els arguments esgrimits per la defensa de Tora "es refereixen principalment al fons del recurs", sobre el qual encara s'ha de de pronunciar. Per altra banda, els magistrats asseguren que l'acord impugnat "no crea una situació irreversible" i que acordar la seva suspensió cautelar "suposaria privar d'efecte preceptes legals vigents".

El president de la Generalitat va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a un any i mig d’inhabilitació per no haver retirat la pancarta pels presos polítics del Palau de la Generalitat durant la campanya del 28-A. Sense sentència ferma, el 3 de gener, la Junta Electoral Central va ordenar la retirada de l’escó a Torra.

Oposició del Parlament

D’aquesta manera, la inhabilitació com a diputat del president Quim Torra dictada per la JEC el 3 de gener continua vigent, sense que el Tribunal Suprem la paralitzi malgrat no haver-hi sentència ferma. No obstant això, la pilota ara està en mans del Parlament, que el passat 4 de gener ja va rebutjar fer efectiu l’acord de la JEC en un ple extraordinari. El president de la cambra català, Roger Torrent, ha defensat que el president té “tots els drets inherents” a la seva condició de diputat del Parlament.

Ara falta per resoldre el fons del recurs presentat per Torra contra l’acord de la JEC, un veredicte que encara podria trigar unes setmanes a arribar. La sala diu que resoldrà "en un termini raonable". En el seu recurs, la defensa del president de la Generalitat va acusar l’òrgan electoral d’una “usurpació per part de la JEC, per primer cop, de competències que corresponen a les Cambres, en aquest cas al Parlament de Catalunya”.

Cap objecció a la JEC

En la interlocutòria, els magistrats rebaten a la defensa i la fiscalia que “la condemna per desobediència al president de la Generalitat de Catalunya no és una qüestió d’escassa rellevància, com sembla donar a entendre la representació del recurrent, donat el rang d’autoritat que va cometre el delicte, el moment en què es va produir –immers en un procés electoral—i la naturalesa del mateix, que entra dins del supòsit declarat per la doctrina del TC”.

La sala contenciosa també defensa el paper de la JEC: “El que va fer la Junta Electoral Central en la resolució impugnada no és, com sosté la part recurrent, inhabilitar el senyor Torra, sinó declarar la conseqüència automàtica de la pena imposada mitjançant la resolució judicial adoptada pel TSJC”. I afegeix més endavant: “En aquest moment processal la JEC se’ns presenta com a l’òrgan ad hoc que ostentava competència per actuar, i havia de fer-ho a més funcionalment com a conseqüència del recurs interposat davant d’ella”.

Estirada d’orelles a Torrent

En una altra interlocutòria, la sala tercera ha recordat al Parlament que ha de ser el ple, i no la Mesa, qui recorri l’acord de la Junta Electoral Central que va retirar l’escó al president Torra. Els magistrats donen un termini de 15 dies “per a esmenar aquesta qüestió en considerar que tractant-se d’una assemblea legislativa correspon adoptar l’acord del recurs al ple del Parlament català”.