El president espanyol en funcions és l’estrella de les portades d’avui. És segur que li agradaria lluir d’una altra manera. Les garrotades que li cauen i la lletja figura que fa a les primeres pàgines són de la seva personal i exclusiva responsabilitat. Ell va ser qui va concedir una entrevista a la Moncloa, causa de que la Junta Electoral Central li hagi obert expedient per —agafa’t fort— “electoralisme”, segons El País.

Quina infracció és aquesta? Sánchez és el president del govern espanyol en funcions i fa gairebé dos anys que és en campanya electoral permanent. Com és que la JEC l’investiga ara per “electoralisme”? La definició que en facin s'espera amb candeletes. Perquè depén de com s’hi posin, potser resultarà que li hauria de caure una multa cada dia i, com a ell, a la resta de candidats.

Per sort per Sánchez, dos diaris el fan quedar bé en portada. La Vanguardia i El Periódico, que pels seus títols i fotos fa l’efecte que ja han triat qui volen al capdavant del govern de Madrid. Almenys l’Ara obre amb la derrapada del seu míting a Viladecans, perquè els altres dos li fan tot un pòster electoral. També li dissimulen tant com poden la miraculosa recuperació de la proposta federalista, que el PSOE havia oblidat d’afegir al programa. Sánchez es va excusar, irritat, dient que s’havia filtrat un esborrany on encara havien d’afegir les referències a les declaracions de Granada i Barcelona. Això li ha costat avui una garrotada de La Razón, que ho explica com "una picada d'ullet" al separatisme. Quina bola: El PSOE fa anys i panys que du al programa la "reforma en sentit federal" de la Constitució.

El PSC, però, explica una altra història: va ser Iceta qui, per telèfon (Pedrooooo!), li va recordar al líder socialista que l’estil no es toca i va fer afegir el tradicional nucli federalista al programa. No diries que aquest afer és un titular com una casa? T’imagines que ERC o JxCat s’obliden de posar l’independentisme al seu programa, i que una trucada de Junqueras des de Lledoners o de Puigdemont des de Waterloo els hagués fet notar l’oblit? Ningú creuria que ha estat una badada casual i als diaris que avui perdonen fàcilment Sánchez els hauria faltat portada per explicar-ho amb aquella alegria.

EP

EM

LR

ARA

LV

EPC

EPA

ABC