L’ensurt que s’han endut o s’enduran avui els lectors d’El Mundo, l’ABC i La Razón és o serà de campionat en assabentar-se de sobte, a tota portada, que la comunitat de Madrid va tan malament que la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha hagut de confinar gairebé un milió de persones a barris i municipis del sud —zones de classes populars—, a més a més de limitar les reunions a sis persones, reduir els aforaments i tancar els bars a les 22h.

Fa setmanes que es veu a venir i altres diaris —fins i tot els de Barcelona— n’havien parlat en portada. Els esmentats, no —ahir ho feia La Razón, que dels tres és al que encara li queda una xic de vergonya. A les zones afectades la proporció de contagis és d’un miler per cada 100.000 habitants (Lleida es va confinar amb 300). El 30% dels llits hospitalaris i el 25% dels llits UCI de Madrid els ocupen ja malalts de la covid-19. L’atenció primària està desbordada. Imagina’t si això passa a Catalunya amb un Govern indepe o secessionista o sobiranista o digue-li B.

Almenys avui les portades són netes i contundents. Es demostra un cop més que no hi ha millor portada que la que explica fets nets i polits i res pitjor que una portada com un cartell de propaganda política o la que et vol vendre una interpretació interessada. Avui acompanya fins i tot aquesta fotografia que tothom publica —difícil d’evitar-ho— d’Ayuso mirant al cel com en una pregària o un desmai. La imatge sola diu tant…

Hi ha alguns fets, però, que també podien aparèixer a les portades d’avui. Perquè el desori sanitari madrileny i la gestió del govern autonòmic no són cosa sobtada. Madrid és la regió líder en contagis d’Espanya i d’Europa, com al març/abril passats, quan Ayuso va prometre contractar mil rastrejadors —i no ha arribat ni a 150. També va prometre reforçar l’atenció primària —en canvi, ha inaugurat un nou hospital sense personal per gestionar-lo. Els periodistes li han preguntat aquest divendres per què Madrid les passa tan magres. Ha respost amb excuses: “La pandèmia sempre va per davant”, les autonomies tenen “recursos limitats” i han de triar, “manca un paraigua normatiu” estatal…

La realitat: el fons contra la Covid-19 ha transferit a Madrid 1.200 milions i no se sap què se n’ha fet —els diaris, que ho havien de fiscalitzar, on eren? Ayuso, que ara demana àrnica a Pedro Sánchez, no ha deixat mai de criticar la centralització sanitària imposada pel govern espanyol. Per paga, no fa ni quatre dies que anunciava una reducció d’impostos, parany propagandístic en què els diaris de la seva cort van caure —càrrega que plau no pesa.

Parlant de la cort, ahir, després que la presidenta Ayuso anunciés les mesures dràstiques per aturar els contagis, Ses Majestats van inaugurar la temporada 2020/21 del Teatro Real, amb nodrida presència de cortesanes i cortesans. Perquè les restriccions sanitàries no s’activen fins dilluns. La saben llarga, a Madrid.

Un parell de coses més, que es comenten soles. Una és que les portades es veun obligades avui a explicar que Jorge Fernández Díaz, tot un exministre de l’Interior de Mariano Rajoy, és avui un imputat més en el cas Kitchen, i haurà d’explicar al jutge l’existència de la inexistent “policia patriòtica”, que es va dedicar a obstruir la investigació judicial de les finances del PP. Fernández Díaz havia de ser el garant que això no passaria, que vigilaria el estado de derecho y el imperio de la ley, etcètera. Les portades ho expliquen amb una sobrietat que altres dies es troba a faltar. Ahir mateix, posem per cas, en explicar la vista al Suprem del cas per desobediència del president Quim Torra. L’altra nota remarcable és un subtítol sobre la fusió bancària que El Periódico edita al fons de la portada. Diu així: “La valoració de Bankia és un 20% més alta que fa quinze dies”. Vés per on.

EP

ABC

EM

ARA

LR

EPC

LV

EPA