Flora Espejo, infermera del centre de salut del barri de Vallecas, a Madrid, ha aparegut avui al programa Tot es mentira de Cuatro, i ha denunciat que la situació sanitària a la capital espanyola és desesperada. "La situació és absolutament caòtica, no només per als professionals, sinó també per a la població, que necessita una atenció més digna. Estem desbordats des de fa setmanes", ha assegurat la sanitària.

"Aquí l'única cosa del que s'ocupen és cadascun del seu xiringuito, de la seva comunitat...  Ayuso té un desconeixement total del que li passa a la ciutadania, especialment del barri de Vallecas. Que la gent ha de sortir a treballar, que no tenen per menjar!" , ha criticat.

La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat algunes mesures contra el coronavirus sis hores més tard del previst, i ha insistit que l’objectiu és evitar l’estat d’alarma “a tota costa”. La nova ordre s’aplicarà a 37 zones bàsiques de salut, les que tenen una incidència desorbitada. Entre altres restriccions, no s’hi podrà entrar o sortir si no està degudament justificat, un paraigua on entra anar a treballar o a l'escola. Tots els locals comercials hauran de tancar el seu servei a les deu de la nit, inclosos els bars i restaurants. Per altra banda, a tota la Comunitat, les reunions socials estaran limitades a sis persones. Les mesures entraran en vigor a partir del dilluns per un termini de 14 dies prorrogables. També es realitzaran un milió de tests durant els pròxims dies

Els municipis afectats són Madrid, Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de en Medio, Getafe, San Sebastián de los Reyes, Parla i Alcobendas. En el cas de la capital són 26 zones de salut dels districtes de Carabanchel, Usera, Villaverde, Villa de Vallecas, Puente de Vallecas i Ciudad Lineal. En total, 850.000 persones.

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat els criteris per escollir les zones sanitàries: amb una incidència acumulada superior a 1.000 que es mantingui estable o creixent, i en alguns casos per contigüitat geogràfica. L’objectiu és reduir la transmissió a través la reducció de la mobilitat. A banda de l'actuació reforçada de cossos de l'Estat i policies municipals, ha reclamat la col·laboració de la ciutadania. “Si es compleixen, ens permetrà no prendre mesures més dràstiques”, ha assegurat.