Ja hi ha noves mesures a la Comunitat de Madrid. Les ha anunciat la presidenta Isabel Díaz Ayuso, sis hores més tard del previst, i ha insistit que l’objectiu és evitar l’estat d’alarma “a tota costa”. La nova ordre s’aplicarà a 37 zones bàsiques de salut, les que tenen una incidència desorbitada. Entre altres restriccions, no s’hi podrà entrar o sortir si no està degudament justificat, un paraigua on entra anar a treballar o a l'escola. Tots els locals comercials hauran de tancar el seu servei a les deu de la nit, inclosos els bars i restaurants. Per altra banda, a tota la Comunitat, les reunions socials estaran limitades a sis persones. Les mesures entraran en vigor a partir del dilluns per un termini de 14 dies prorrogables. També es realitzaran un milió de tests durant els pròxims dies

Els municipis afectats són Madrid, Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de en Medio, Getafe, San Sebastián de los Reyes, Parla i Alcobendas. En el cas de la capital són 26 zones de salut dels districtes de Carabanchel, Usera, Villaverde, Villa de Vallecas, Puente de Vallecas i Ciudad Lineal. En total, 850.000 persones.

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat els criteris per escollir les zones sanitàries: amb una incidència acumulada superior a 1.000 que es mantingui estable o creixent, i en alguns casos per contigüitat geogràfica. L’objectiu és reduir la transmissió a través la reducció de la mobilitat. A banda de l'actuació reforçada de cossos de l'Estat i policies municipals, ha reclamat la col·laboració de la ciutadania. “Si es compleixen, ens permetrà no prendre mesures més dràstiques”, ha assegurat.

Les restriccions

En aquestes 37 zones sanitàries es restringeix l’entrada i sortida excepte desplaçaments justificats. Entre altres, assistència a centres sanitaris, obligacions laborals, assistència a centres docents i educatius, retorn a la residència, cura de persones, assistència a entitats financeres, actuacions davant l’administració pública, examens oficials inajornables, renovacions de permisos o per causa major. Podran circular per la via pública dins d'aquest perímetre. El conseller de Sanitat ha desaconsellat qualsevol activitat “no imprescindible”.

Per altra banda, en aquestes zones, l’aforament de llocs de culte es limita a un terç i la dels locals comercials al 50%. En aquests comerços, inclosos bars i restaurants, hauran de tancar les portes al públic a les deu de la nit, tot i que podran mantenir el servei a domicili. També queda suspès el servei de barra. Les vetlles es limiten a 15 persones a l’espai lliure i a 10 persones en espais tancats. També es tancaran els parcs i jardins d'aquestes àrees.

Les reunions socials, tant en l’àmbit públic com privat, es limiten a tot el territori de la Comunitat de Madrid a sis persones com a màxim, sense incloure activitats laborals

“Cal evitar l’estat d’alarma a tota costa”

Per altra banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha defensat que l’estratègia passa per diagnosticar els contagis massivament per poder donar una protecció adequada. En aquest sentit, ha anunciat la realització d’un milió de tests d’antígens “en un període molt breu, durant la pròxima setmana”. Ha recordat que la població de les zones afectades representen el 13% de la població de la Comunitat però el 25% del total de contagis.

La dirigent conservadora, en la seva intervenció, ha insistit en una idea:  “Cal evitar l’estat d’alarma a tota costa. El confinament és el desastre econòmic”. En aquest punt, s’ha dirigit als madrilenys: “Els ciutadans han d’entendre que el virus és una qüestió de tots”.

Reunió amb Sánchez

La pròxima data en el calendari és dilluns. És quan entren en vigor les mesures i també és quan Isabel Díaz Ayuso mantindrà una reunió amb Pedro Sánchez a la Puerta del Sol, seu de la presidència regional. Segons asseguren l'Estat i la Comunitat en el comunicat conjunt, "l'objectiu és un: doblegar la corba". En aquest sentit, assenyalen que els equips de tots dos governs "estan preparant, des d'ahir mateix i durant tot el cap de setmana, un espai de cooperació en la lluita contra la covid-19".

Malgrat les crítiques per haver arribat tard, Ayuso ha subratllat que en aquest moments els dos governs estan en “perfecta sintonia” i que La Moncloa “no ve a tutelar, sinó a col·laborar”. El vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, ha fet una crida a la “treva política” i a la unitat de totes les formacions polítiques. Ha afirmat que “el govern d’Espanya té totes les eines perquè sigui un èxit”.

La compareixença s'ha ajornat dos cops. Inicialment s'havia de celebrar a les 11:30, després a les 13:00 i finalment ha tingut lloc a les 17:00. Des de la Comunitat s'han justificat per la "complexitat jurídica" de les mesures adoptades.