La llegenda presenta l’emperador Neró tocant la lira mentre contempla el devastador incendi que va destruir bona part de Roma l’any 64. És improbable, segons els historiadors moderns. Avui és dia de portades neronianes, però. Mentre les flames consumeixen la Ribera d’Ebre, els diaris de Madrid tornen a tocar “Tot és ETA” (El Mundo, La Razón), defensen les acusacions de rebel·lió als encausats per l’1-O (ABC) o retraten la nova guilladura de Donald Trump (El País).

El Mundo fins i tot té la barra de fer riota de la calamitat al seu titular: “Quan l’Exèrcit és ben rebut a Catalunya”, com volent dir que d’algunes víctimes sí que te’n pots riure. Fins i tot els misteriosos tremolors d'Angela Merkel li semblen més destacables. Joan Sales trobaria aquí un magnífic exemple del que ell en deia “filldeputisme històric”.

Almenys El País —i també La Vanguardia— destaquen la incapacitat de la Hisenda espanyola en cobrar impostos: 4.000 morosos deuen més de 14.000 milions d’euros —te’ls deuen—, que és si fa no fa l’equivalent a un dèficit fiscal català anual o, com indica El País, a la despesa anual de la comunitat de Madrid en ensenyament i sanitat.

Cada diari edita la portada com bé li sembla —i cada rei visita els llocs i a les persones que vol—, certament, però cada portada i cada visita és un retrat de la seva ànima i de les preocupacions que hi bateguen.

En aquest sentit, crida l’atenció la baixa visibilitat de la visita a Barcelona de Felip VI a les portades dels diaris de la capital. El més entusiasta és La Vanguardia, que titula pomposament “El Rei reforça els contactes amb la societat civil catalana i els empresaris”… en un racó de la primera pàgina. Massa titular per tan poc espai. El Periódico ho mata al peu de la primera pàgina. “El Rei recolza al sector de la logística a Barcelona”, diu. On uns hi veuen “la societat civil catalana i els empresaris”, altres hi veuen “el sector de la logística”. Curiós. Les portades d’El Punt Avui i de l’Ara no en diuen ni bèstia què hi fas aquí, com passa als diaris de Madrid. Un èxit esclatant, la visita reial. Potser és una manera cortesana de dir a Felip VI que s’ha equivocat de ciutat i de visita, neroniano modo.

EM

LR

ABC

EP

LV

EPC

EPA

ARA