Avui és un dia fatal per al govern espanyol (i de retruc, per al de la Generalitat) a les portades. Segons el marcador del quiosc, l’executiu de Sánchez perd per cinc portades a tres.

Les portades en contra són les dels diaris que l’acusen de simular la trencadissa amb el Govern (La Razón i ABC), els que l’assenyalen per haver “cedit a la pressió de la dreta” (El Punt Avui i l'Ara) i El Mundo, que queda entre uns i altres.

ABC

LR

EM

AVUI

ARA

Al rescat de l’atrotinat govern socialista, acuden El País, El Periódico i La Vanguardia, que són els que es veuen amb cor de donar per bo que la causa de la fractura rau en la part catalana. Aquests tres diaris presenten la decisió del govern espanyol amb una certa èpica (“cop de porta”, “Sánchez es planta”, “ultimàtum”), que sembla una manera de vestir la retirada que no combina gaire amb els arguments aeris i vacil·lants i la veu tremolosa de la vicepresidenta Calvo en la roda de premsa d’ahir a migdia.

EP

LV

EPC

Com d’uns mateixos fets els diaris en dedueixen interpretacions tan variades és un d’aquells misteris del periodisme que fan de mal explicar. Deixem-ho en misteri, perquè seria injust dir que, en aquests casos, cada diari titula pel que més li agrada, pel que li fa més ràbia, per afavorir el bàndol que veu millor o perjudicar el que li cau pitjor. Això no seria seriós i no passa. Bé, deixem-ho en que no passa tant com sembla. O sí. En fi, això, un misteri.

Tres detalls interessants de les portades d’avui. Un, l'esforç que fan l'ABC, La VanguardiaEl País per remarcar com molesta a PP i Cs que Vox i la resta de la ultradreta siguin part de la manifestació de demà a Madrid. 

Dos, El Periódico diu en un titular petit que la vigilància dels jutjats deixa els Mossos sense patrulles. Fa pensar. Mereixen els jutjats tanta vigilància a costa de la seguretat ciutadana?

Tres, encara més interessant, és que ni l’ABC ni El Mundo diuen res en portada de la topada dels dos rodalies a Castellgalí, on ha mort una maquinista i un centenar de persones més n’han resultat ferides (i no ha estat una carnisseria perquè Déu no ha volgut). Al tabloide monàrquic ja s’entén, perquè fa aquestes portades pòster amb un sol tema i ha triat posar la bandera espanyola. Però es fa estrany que El Mundo no en parli perquè té prou espai. Clarament, no li han volgut donar ni un mal racó en primera pàgina. Potser ens volen dir alguna cosa.