És de gran utilitat avui comparar els diaris de Madrid. Mentre El País fa un repàs, en sentit literal i figurat, dels plans del govern regional i conclou que són de cartró pedra, els altres tres diaris s’esforcen a trobar tota mena d’excuses per a no dir allò que tothom veu meridianament clar, com ahir explicava el director d’aquesta casa i avui l’Iu Forn a la columna. Sembla que la consigna sigui no fer sang i perdonar la vida de la presidenta Isabel Díaz Ayuso. És la festa del pretext, el descàrrec i l’evasiva. El País en diu alguna de molt freda, com és la implantació de controls policials aleatoris per vigilar el compliment de les restriccions, controls molt típics de les democràcies consolidades i les monarquies modernes.

Es nota la desesperació d'El Mundo, l’ABC i La Razón. Fins i tot ressusciten com a veu de prestigi a José Manuel Franco, el delegat del govern espanyol a Madrid (sí, el govern espanyol té un delegat a Madrid), a qui no fa ni un mes perseguien per empastifar-lo en aquell cas fabricat que pretenia lligar la manifestació del 8-M i la propagació de la covid-19. Franco era llavors Satanàs. Franco és ara Moisès baixant del Sinaí, doncs diu que tothom ho ha fet malament i dona la culpa del desori sanitari de Madrid als madrilenys, que al mes de juny “es van relaxar”. Com es nota que el seu és un càrrec no electe.

L’ABC, també entrevista al conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, que promou una nova teoria conspiranoica: el govern central vol desprestigiar Madrid. Ell mateix, però, no descarta “tancar la ciutat” si les restriccions no funcionen. Com s’entén? No serà que és ell qui conspira contra Madrid? És una conversa relaxada, on Ruiz considera que “del tancament de la ciutat cal parlar-ne amb naturalitat”, així, tan ricamenteEl Mundo reforça les bombes de fum amb un reportatge on explica que els científics ja ho havien avisat, i un altre on descobreix que “una dotzena de províncies tenen actiu alguna mena de confinament pel coronavirus”, com volent dir que Madrid no és una excepció i que no s’ha d‘exagerar eh.

La Razón fa una mica el mateix però amb més cafeïna, perquè fa el titular que deixarà salivant als seus lectors: “L’exèrcit, altre cop al carrer”. Així, sí. També ha descobert que són 40 (no una dotzena) els municipis i zones en onze autonomies que apliquen restriccions per la covid-19, com Madrid. A la web en destaca Lleida i Ribadeo, que amb 140.000 i 9.800 habitants, respectivament, són perfectament comparables amb la capital d’Espanya. És a dir, no passa res. Madrid és una més entre tantes comunitats i municipis però una miiiiica més afectada, no cal fer tants escarafalls.

La única absent en tot aquest desplegament d’excuses és la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Sembla que en la gestió de la pandèmia no hi té res a veure. És el nou periodisme, cercar tota mena de pretexts per justificar els desoris dels governs i amagar la incompetència dels governants. Seria una anècdota si no fos que hi ha gent que mor.

EP

EM

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA