Mala onda als diaris de Barcelona amb els resultats de les eleccions a la Cambra de Comerç. La candidatura indepe Eines de País s’ha endut 31 dels 40 escons que es voten —les grans empreses tenen, diguem-ne, comprats, els drets dels altres 20. Que l’Upper-Diagonal s’ha endut una allisada i està espantat de debò ho certifica La Vanguardia al titular on diu que “el món empresarial català” està “commocionat”. Ui sí. Aquest to excloent i elitista de cacic dels salotti buoni demostra què poc s’ho esperaven i com els costarà pair els resultats. Estaven a la lluna de València i han arribat a misses dites. Pobres. Quin disgust. Quin greu.

Els commocionats deuen ser els que no han votat, els que han perdut i els que promocionava el diari, perquè El-Món-Empresarial-Català no s’acaba allà on vol el diari dels Godó. O no inclou també als que han empès la candidatura de l’ANC a la majoria del consell de la Cambra? Aviam qui és el pinxo que diu que els vencedors no en són part, del Món-Empresarial-Català. No serà que El-Món-Empresarial-Català ha decidit fer fora a les elits de sempre de l’ens cameral?

En fi, més aviat sembla que és La Vanguardia qui està commocionada.

LV

L’Ara també fa un titular mig espantat, si més no de mal averany. Els guanyadors encara no s’han assegut als seients del consell que ja els hi pronostiquen mal futur al turisme i a la Fira? Costa de veure, però, com pot afectar al turisme el “sisme electoral” a la Cambra. Potser sí que els turistes, el Mobile o el Saló de l’Automòbil consideraran deixar de venir a la capital perquè s’estimaven més al capdavant de la Cambra algun representant de les famílies bones de la ciutat. El Periódico parla de “marea groga” a la Cambra, com qui s’alarma per una epidèmia letal o una invasió de hooligans beguts i armats.

En fi. Segurament superaran el disgust els dies que vénen, malgrat que l’actitud dels tres diaris haurà deixat amb mal gust de boca a la gent d’Eines de País —ni ells mateixos s’esperaven un resultat tan abassegador— i una mica de por pel tracte que els espera.

ARA

EPC

EPA

De les portades de la premsa de Madrid, un parell de detalls. El primer és que s’ha acabat la comèdia del “CIS de Tezanos”. José Félix Tezanos, l’exguerrista que ara presideix el CIS, va ser Man of the Match, el MVP de les eleccions del proppassat 28 d’abril, en encertar els resultats millor que ningú, malgrat la persecució caligulesca a que el van sotmetre tots els diaris de la dreta mediàtica. Són els mateixos que avui van amb molta cura de no tornar a xafar el mateix toll, no fos cas.

El segon detall és que el PP de Pablo Casado està a molt poques portades de perdre el favor d’aquest sector de la premsa. A més a més, ja fa dies que es cuiden molt de no fer aparèixer la part ultra del trident andalús al costat de Casado i Rivera, o de donar per fet que Vox sumarà amb ells. L’ABC presenta als presidents del PP i de Cs, La Razón avisa que els de Casado se la juguen molt el 26-M i El Mundo dona una foto molt glamurosa d’Inés Arrimadas —una bona foto, cert, però sabent com les gasten, potser amaga el missatge que han posat en marxa el compte enrere per al mateix Albert Rivera. Qui avisa no és traïdor. O sí.

EM

ABC

LR

EP