El gir independentista que ha fet el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, fins ara i des de fa més de 17 anys presidida per Miquel Valls i el seu equip, no ha agradat a les entranyes de la institució, que segons ha pogut saber ElNacional.cat encara no es resigna i, a l'espera dels resultats finals que se sabran el proper dilluns 13 de maig, no descarta aconseguir deixar la llista de l'ANC a l'oposició

Els resultats provisionals que la Junta Electoral de Cambres va fer públics ahir donen 31 cadires a la candidatura d'independentistes Eines de País (ANC), 5 per Crous&Torres, 3 per Carles Tusquets i 1 per Lideratge 50a50. Ramon Masià no ha aconseguit cap epígraf, i Enric Crous tampoc no ha sortit per la cadira d'Interprofit a la qual es presentava; Tusquets ha aconseguit la seva per Trea Capital i dues més. 

Dels més de 18.600 vots que es van emetre en total, la Junta Electoral va decidir retirar-ne 955 de l'escrutini perquè "els auditors han detectat que aquests vots que s'han d'acabar de verificar, ja que són sospitosos", que explicava ahir el secretari general de la Cambra, Xavier Coronas. Davant aquests dubtes, la Cambra també està fent la seva feina recomptant i mirant si entre aquest gairebé miler de vots dubtosos, aconsegueixen esgarrapar alguna cadira de l'ANC i per tal que no assoleixi la majoria. I és que hi ha algunes vocalies que han guanyat el seu epígraf per menys de 10 vots, de manera que si alguns dels 955 vots retirats entressin a l'escrutini, el mapa final del ple cameral podria arribar a canviar en algunes cadires.

A més, cal tenir present que el ple cameral està conformat per 40 cadires escollides per sufragi universal, 6 que provenen de les patronals Pimec i Foment del Treball i 14 que corresponen a les grans empreses de major aportació econòmica. El total d'aquestes 60 vocalies són les que acaben escollint la presidència i la vicepresidència de la Cambra, per la qual cosa si l'ANC perd la majoria absoluta amb la que compta segons els resultats provisionals (31), s'hauria de veure si realment la resta de candidatures, les patronals i les grans empreses els donarien suport. 

La gran empresa, inquieta

La intenció d'emprar la Cambra com a "estructura d'Estat en el camí cap a la República" dels independentistes ha creat molta inquietud entre les grans empreses catalanes. I és que la Cambra de Barcelona, per poc coneguda que sigui, és una entitat clau al món empresarial català per ser altaveu de les demandes empresarials, per la seva influència en altres organismes com la Fira de Barcelona i pels programes i projectes que gestiona amb el suport de les diverses administracions públiques.

Durant els mesos que fa que dura la campanya de les candidatures postulades per la Cambra de Comerç, els candidats que més sonaven com a favorits eren el financer Carles Tusquets, president del Banco Mediolanum, i Enric Crous, exconseller delegat de Cacaolat. Tot apuntava que la disputa es centraria en aquestes dues llistes, però la "gran capacitat de mobilització de l'Assemblea Nacional Catalana" ha fet capgirar l'escenari. La gran empresa ha quedat sorpresa, i la idea de "polititzar la Cambra" no acaba d'agradar, si bé apunten que la proximitat de les eleccions generals, amb el debat independentista al centre, i els comicis camerals, ha pogut "contaminar" aquest resultat. 

Amb tot, des de la candidatura guanyadora es mostren "molt tranquils". En declaracions a ElNacional.cat, Pere Barrios, qui amb gran probabilitat serà el presidenciable d'Eines de País, assegura que "per molt que amb l'escrutini final perdem alguna cadira, estem blindats perquè tenim el suport de Pimec i segurament d'algun altre candidat". A més, explica que "hem aconseguit capgirar la Cambra i fer una revolució de classe, amb la intenció de desvincular l'economia catalana dels poders fàctics centralitzats com l'Ibex35". També plantegen "consultes a l'empresariat sobre si volen que la Cambra sigui activa en el camí cap a la República" i també si es vol "la sobirania fiscal". Aquest ideari alarma el ple cameral de Valls, que no llença la tovallola.

Així doncs, amb els resultats encara per acabar de determinar, el futur de la Cambra està a l'aire.