El pitjor dia d’Albert Rivera no apareix a les portades dels diaris de Madrid, fora de La Razón, que sempre se n’empesca alguna per portar l’aigua al molí del PP. Emmanuel Macron, tot un president de França i esperança blanca europea, ha fet passar Rivera per mentider en públic i oficialment i només obren portada amb això els diaris grans de Barcelona, La Vanguardia i El Periódico. L’Ara ho presenta en un retall per sota de la primera pàgina. A la resta no se’n canta ni gall ni gallina. Si el silenci madrileny és un missatge, una de dos, o bé volen protegir Rivera o bé ja el donen per mort.

Potser la premsa madrilenya no està per romanços europeus. A El Mundo, l’ABC i La Razón, se’ls emporten els dimonis veient com Pedro Sánchez basteix poc a poc, a empentes i rodolons, la majoria que li convé per la seva investidura, que cada cop s’assembla més a la de la moció de censura. El País, encantat amb el curs de les coses i la desgràcia de la dreta, fa un titular que sembla que hi suqui pa.

La irritació de la dreta impresa ha de ser doble. D’una banda, Ciutadans sembla que s’ha esborrat d’entrar al joc d’abstenir-se en favor de Pedro Sánchez i afavorir “l’estabilitat política”, com li demana l’establishment espanyol. La cosa ha arribat tan lluny que l’ABC fins i tot demana auxili —atureu Sánchez!, ve a dir— als “barons” socialistes, aquell estat major regional del PSOE que abans feia tanta por, i es queixa que se’ls hi hagi menjat la llengua el gat.

D’altra banda, Sánchez aplega suports entre “separatistes” i “populistes”, els partits que més irriten a la dreta nacionalista espanyola. És estrany. Fa mesos que les seves portades canonegen la ciutadania avisant-la amb alarma que votar Sánchez és votar indepe i bolivarià. Un cop la seva profecia es va acomplint, es posen com a motos i s’ofeguen d’ira patriòtica. Si ja sabien que passaria, per què tanta irritació? És una reacció adolescent. Esclar que tot això ho ha decidit la mateixa ciutadania amb els seus vots però segurament el que els molesta no és que la gent hagi decidit. O sí?

LV

EPC

ara

LR

EM

ABC

EP

EPA