Esquerra Republicana “no serà responsable” d’una repetició electoral a l’Estat espanyol en cas que no tirés endavant la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha assegurat aquest dijous al migdia el portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, que ha parafrasejat Oriol Junqueras en una roda de premsa des de la presó de Soto del Real: “Cap demòcrata vol que el feixisme govern al seu país. Nosaltres tampoc”. El republicà ha admès nous contactes amb els socialistes.

En declaracions als mitjans al pati del Congrés dels Diputats, preguntat sobre una hipotètica repetició electoral, el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats ha assegurat que “no serem responsables d’unes segones generals”. Al mateix temps, però, ha recordat que no li donaran un “xec en blanc” a Pedro Sánchez.

Rufián no ha aclarit si s’abstindran per a facilitar la investidura del candidat socialista. Ha assegurat que “parlaran” amb el PSOE. “Només demano que ningú em demani que renunciï al que sóc, sobretot tenint un milió de vots darrere”, ha afirmat.

El portaveu republicà ha explicat que es mantenen els contactes amb els socialistes, i ha afirmat que “la pregunta no és què farà ERC amb el PSOE, sinó que farà el PSOE amb ERC i amb Catalunya”. Ha advertit que “no esperen res” ni de la Fiscalia, ni de l’Advocacia de l’Estat ni “del que pugui passar al Tribunal Suprem”.

Malgrat tot, ha fet una ferma defensa del diàleg: “Cal abaixar una mica el to, tornar a la taula de diàleg i negociació i lligar-nos-hi, sent conscients que la realitat no ajudarà”. En aquest sentit, ha fet referència al fet que els presos polítics continuïn entre reixes després del judici. “Si haguéssim de supeditar-nos al que passa al dia a dia, aquí no parlaria ningú”, ha dit.

En aquests moments, davant la manca de suports de Pedro Sánchez, ERC té la clau de la seva investidura. Amb una abstenció dels republicans en tindria prou per a conformar govern.