Avui La Vanguardia esmena el titular de portada d’ahir i explica ja que “la factura” del temporal Gloria serà multimilionària —val a dir en pàgines interiors n’informaven la mar de bé. Ho diuen també els altres diaris de Barcelona, als que preocupa més com es resoldrà aquesta devastació que l’esdevenidor del president Quim Torra, que sí torna a ser el tema principal de La Vanguardia i de l’Ara.

Fa pensar si realment és aquesta la qüestió que inquieta els lectors dels diaris i la gent del país. L’enquesta que ahir va publicar el CEO diu que el 61,6% dels catalans creuen que “aquest Govern no sap com resoldre els problemes del país”. Si aquesta dada ha de servir de guia en les decisions de portada, fa dubtar si les preocupacions d’aquells diaris són les mateixes que les del país. Una ciutadania que confia poc en el Govern que, al seu torn, ha d’encarar les reparacions de Gloria potser no és gaire receptiva a l’esdevenidor del seu cap. En fi, que fa pensar.

Als diaris de Madrid se’ls hi pot aplicar un pensament semblant. Les portades d’avui continuen el canoneig contra el govern de Pedro Sánchez, ara a propòsit del tractament que dona al, diguem-ne, president alternatiu de Veneçuela, Juan Guaidó, considerat legítim per 50 estats, entre ells els de la UE i els EUA. 

Tampoc enganyen ningú. Guaidó i la catàstrofe que pateix el seu país —causada, sí, pels seus dirigents chavistas— són només una excusa per donar una puntada a Sánchez en el cul d’Ábalos, el ministre de Foment que s’ha embolicat amb la vicepresidenta veneçolana, Delcy Eloina Rodríguez, que té prohibida l’entrada als països de la UE de l’espai Schengen, entre ells Espanya.

Qui millor posa el dit a la nafra, amb el seu peculiar estil de cartelleria de pel·lícula rància dels anys 60, és l’ABC. Què deuen pensar a Brussel·les de l’actitud d’Ábalos? La Razón s’emporta la medalla de l’entrevista en exclusiva al ministre, que explica la història inversemblant que només va pujar a l’avió de la vicepresidenta per a dir-li que no podria baixar. Ábalos ha donat almenys tres explicacions diferents de la seva trobada amb Rodríguez. Si aquesta és la veritable, és la que el fa quedar pitjor, perquè podia haver-la avisat sense comprometre’s pel cap de la Guàrdia Civil de Barajas, que és qui s’encarrega de comandar el control de fronteres allí. Tot l’afer fa pudor de pólvora. Però, compte, senyores i senyors, no es confonguin: qui l’ha fet grossa és el president Torra per penjar una pancarta al balcó de Palau.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR