La primera reunió de la discòrdia no ha estat entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra a Barcelona. Ha estat una altra: la que haurien mantingut, de forma discreta a l’Aeroport de Barajas, el ministre de Foment José Luis Ábalos i la número dos de Nicolás Maduro, la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez, que té vetada l’entrada a territori europeu. Segons el dirigent socialista, s’havia de trobar amb el ministre veneçolà de Turisme. Les informacions no han trigat a fer saltar espurnes en l’oposició, que ho emmarca en un viratge sobre Veneçuela després de l’entrada de Podemos a La Moncloa.

Els canvis de posició són palpables. Ara fa un any, quan governava en solitari, Pedro Sánchez liderava a Europa el reconeixement de l’autoproclamat president Juan Guaidó després d’amenaces a Maduro des de La Moncloa. Fins i tot tenia Guaidó com a interlocutor i hi mantenia converses. Un any després, Sánchez es nega a rebre l’opositor veneçolà, a diferència d’altres dirigents europeus, i com a molt li ofereix una trobada aquest dissabte amb la nova ministra d’Exteriors, Arancha González Laya.

Quan s’ha conegut l’última notícia de la suposada reunió d’Ábalos, no han trigat a saltar les espurnes des de la dreta. El líder del PP, Pablo Casado, ha exigit la dimissió del ministre de Foment si es demostra que van mantenir la trobada en un avió a l’aeroport de Barajas. El dirigent conservador ha denunciat que la vicepresidenta veneçolana “té prohibit trepitjar territori europeu per la seva participació en la repressió i corrupció de la dictadura veneçolana”.

L’extrema dreta de Vox ha fet un pas més enllà i ha insinuat que Ábalos va ordenar al Cos Nacional de Policia no només que no detingués Delcy Rodríguez, sinó que també custodiés la sala de l’aeroport on hauria estat la número dos de Maduro la matinada de diumenge a dilluns. “Seria un cop a la credibilitat no d’Espanya, sinó d’aquest govern”, ha criticat el portaveu parlamentari Iván Espinosa de los Monteros.

En la mateixa línia, Ciutadans ha reclamat que Ábalos comparegui al Congrés per explicar les seves reunions amb dirigents chavistes i que aclareixi per què no va denunciar la presència de Rodríguez tenint prohibit entrar a països de la Unió Europea.

Duel d’expresidents socialistes

En paral·lel, l’expresident socialista Felipe González, proper a les postures de l’oposició veneçolana, ha emès un comunicat aquest divendres per reconèixer Juan Guaidó com a “únic representant legitimat democràticament d’acord amb la Constitució de Veneçuela”. González ha sortit en defensa de Guaidó “davant del poder fàctic representat per la tirania de Maduro i dels seus suports espuris de l’anomenada Assemblea Constituent, del Tribunal Suprem o de la cúpula militar”.

En termes diametralment oposats s’ha expressat, també avui, l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, també molt involucrat en la política veneçolana, on ha viatjat 38 vegades els últims anys i ha intentat mediar. Zapatero ha defensat que Sánchez “encerta” no rebent Guaidó. En una entrevista a la SER ha considerat un “error” promoure sancions econòmiques contra Veneçuela “i no cridar a l’acord, a l’entesa entre dos sectors de la societat”.