La ciutadania catalana opina que el Govern de la Generalitat ha de treballar com a prioritat en la resolució del problema polític entre Catalunya i Espanya. Així ho assenyala l'enquesta "Percepció de les polítiques públiques i valoració del Govern 2019", feta pública aquest divendres pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que indica que el 54,8% dels catalans defensa que l'executiu se centri a trobar una solució per a la crisi política a Catalunya. Per contra, un 37,5% creu que el Govern s'ha de centrar en primera instància a gestionar els serveis públics que són competència seva. 

Preguntats sobre el descontentament de l'acció política catalana, el 61,6% dels catalans creuen que "aquest Govern no sap com resoldre els problemes del país" i el 30,6% comparteix aquesta afirmació, però amb l'afegitó que "necessita temps". Només un 1,6% afirma que els està resolent.

Si es diferencien els resultats segons el record de vot a les últimes eleccions al Parlament, els electors de JxCat, ERC, PSC, la CUP i el PP aposten majoritàriament perquè el Govern prioritzi resoldre la situació entre Catalunya i la resta d'Espanya, i només els votants de Cs i els comuns opten per l'altra opció.

Institucions catalanes i espanyoles suspenen

Ara bé, els catalans continuen tenint més confiança en les institucions catalanes que en les espanyoles, si bé les notes no superen el llindar de l'aprovat. El més ben valorat és el Parlament de Catalunya, que obté un 4,68 en una escala del 0 al 10, seguit del Govern de la Generalitat, que rep un 4,51. El Congrés queda en tercera posició, amb un 3,65, i tanca el rànquing el govern espanyol, amb un 3,5. 

En percentatges, un 59,5% dels enquestats aprova l'executiu català —tot i que un 20% ho fa amb un 5— mentre que un 37,3% té una imatge negativa de l'actual Govern de la Generalitat. Destaca que un 15,7% el puntua amb un 0, cosa que fa que la mitjana global quedi en suspens (4,5). 

Els únics aprovats que obté el Govern procedeixen dels simpatitzants de JxCat i ERC, els dos socis de Govern. Els de JxCat li donen la nota més alta, un 6,23, mentre que els votants d'ERC li atorguen un 5,80. Les següents notes més altes procedeixen dels simpatitzants de la CUP (4,56) i els comuns (4,34). La nota més baixa, un 2,21, li atorguen els votants del PP.

Els principals problemes dels catalans

El CEO demana als enquestats que identifiquin els tres principals problemes que té Catalunya, i reflecteix que el principal problema per als catalans és la insatisfacció amb la política i els polítics, amb un 36,8% de respostes.

El segon és les relacions entre Catalunya i Espanya amb un 30,9%, seguit de l'atur i la precarietat laboral, amb un 23,3%, la sanitat amb un 19,3% i l'educació, cultura i recerca amb un 14,9%.

A més, en ser preguntats per quin d'aquests problemes els afecta més personalment, el 21,8% dels enquestats també situa com a primera opció la insatisfacció amb la política, la segona són les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya amb el 16,9%, i tercera la sanitat amb el 10,5%.

En una altra pregunta, el 40,9% aposten per mantenir els actuals impostos "per mantenir els mateixos serveis", per sobre del 34,6%, que manifesta que està disposat a pagar més impostos a canvi de millorar la prestació de serveis públics. El 16,8% secunda baixar-los encara que sigui perjudicant la qualitat dels serveis, mentre que el 4,1% no ho sap i el 3,6% no contesta.

L'enquesta es va dur a terme entre el 18 de novembre i el 12 de desembre —just després de les eleccions del 10-N i durant les negociacions d'investidura amb una mostra de 1.600 persones residents a Catalunya.