Les previsions no han fallat: la caiguda de l'estat d'alarma s'ha viscut arreu de l'Estat espanyol com la nit de Cap d'Any. I el descontrol treu el cap en totes les portades dels diaris d'aquest diumenge i criden a la calma per evitar disparar una altra onada de contagis. Molts no han arribat a temps, però, de dur a màquines les imatges més descarades de les festes il·legals i botellades.

Només La Vanguardia mostra el que realment es va viure en molts carrers: festes i aglomeracions passada la mitjanit. El Periódico ensenya les platges de Barcelona plenes de gent abans fins i tot de la fi del toc de queda, i recorda a la capçalera les dades de la Covid-19 perquè la festa i el descontrol no les esborri de la memòria. El País també capta la vida al carrer abans de la posta de sol, amb gent sense mascaretes i grups grans.

Els dubtes i inquietud per com això afectarà l'evolució de la pandèmia no importen tant a l'ABC El Mundo, que centren sobretot la mirada en la desigualtat entre comunitats autònomes i aprofiten l'ocasió per atacar la gestió de Pedro Sánchez. El traspàs de les competències de les restriccions a les mans de les autonomies no agrada al centralisme, i subratllen el desgavell judicial que ha imposat tocs de queda en alguns punts mentre en altres no hi ha hagut problema en abolir-lo.

Campanes electorals

L'altre tema que no falla a les portades d'avui són les eleccions i les seves conseqüències des d'una perspectiva o una altra. A Madrid, encara no han superat la ressaca electoral i el líder dels populars, Pablo Casado, fa la seva aparició a El Mundo per dir que Sánchez és un "pato cojo" i es prepara per intentar treure-li la cadira. El "terratremol electoral" també ressona a la portada d'El País, amb votants d'Ayuso i la derrota d'Iglesias, i La Razón revela els apunts dels mítings d'Ayuso, a mà i amb subratllador.

El trencaclosques del nou Govern de la Generalitat també arriba a les portades i totes recullen l'anunci del govern en solitari de Pere Aragonès. Les claus del nou Govern generen dubtes en ple compte enrere per arribar a una investidura i evitar una repetició electoral.

La gran oblidada és la victòria de l'independentisme escocès després d'un agònic i lent recompte des que dijous van tancar els col·legis a Escòcia. Només l'Ara El Punt Avui recorden que els preparatius del segon referèndum de Nicola Sturgeon comença a caminar tot i els impediments de Londres.

Portada La Vanguardia

La Vanguardia (09/05/2021)

elperiodico cat.750 (1)

El Periódico (09/05/2021)

 

elpais.750 (1)

El País (09/05/2021)

portada diari ara

Diari Ara (09/05/2021)

elmundo.750 (1)

El Mundo (09/05/2021)

abc.750 (1)

 

ABC (09/05/2021)

 

portada La Razon

La Razón (09/05/2021)

elpunt avui.750 (1)

El Punt Avui (09/05/2021)

 

 

Imatge principal: Un cotxe en flames. / Florian Olivo (Unsplash)