'Recessió'. Aquesta és la paraula d'aquest dissabte, o almenys és la que ocupa la majoria de portades de la premsa d'aquest primer d'agost. Molts avui comencen les vacances però, malaudament, ho hauran de fer acompanyats de titulars que auguren una crisi. 

I la fotografia? La protagonista d'avui és la cimera de presidents autonòmics que Pedro Sánchez va organitzar a La Rioja i que, per cert, va plantar el president Quim Torra.

El PIB s'ha enfonsat. Segons la primera estimació publicada aquest divendres per l'Eurostat, l'espanyola és l'economia més afectada per la pandèmia, amb un enfonsament del PIB del 18,5%. En el conjunt de la Unió Europea, la caiguda del PIB és de l'11,9%, que se suma a la del 3,2% registrada en el primer trimestre. Entre les dades dels estats que hi ha disponibles, Espanya és el que registra la caiguda del PIB més important, seguida de Portugal amb una contracció del 14,1%, de França amb una del 13,8% i d'Itàlia amb una del 12,4%.

El Mundo culpa Pedro Sánchez d'aquesta recessió i assegura que "La gestió de la pandèmia arrossega Espanya a la major recessió de la UE". A la portada d'El Mundo també hi apareix Arnaldo Otegi l'endemà que el Tribunal Suprem hagi anul·lat la sentència que el va condemnar a sis anys i mig de presó després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) donés la raó al coordinador general d'EH Bildu a finals del 2018 i dictaminés que l'Audiència Nacional va violar el seu dret a un judici just a Espanya. 

EL MUNDO 1 agost

Si El Mundo culpava el govern espanyol de la recessió, l'ABC comparteix una fotografia amb un Pedro Sánchez amb cara afligida, la mirada baixa i les mans darrera l'esquena com si ja assumís tota la culpa d'aquesta crisi. "Desfeta històrica de la riquesa espanyola", titula el diari.

ABC 1 agost

El País il·lustra la recessió de la manera més clara possible; amb un gràfic d'aquests que fan uns pics que espanten. La imatge és molt entenedora i només té dos pics que fan saltar les alarmes: el de 1936 i l'actual. 

El PAIS 1 agost

La Vanguardia, per la seva banda, assegura que va ser Sánchez qui va aïllar Quim Torra de la conferència de presidents tot i que la plantada va ser idea del president català. A més, el mitjà posa de relleu el pacte entre Urkullu i el president espanyol. 

Urkullu havia amenaçat en sumar-se a Torra i plantar la cimera de La Rioja però, finalment, hi va aparèixer després de tancar un nou acord amb La Moncloa sobre la senda del dèficit i la capacitat d'endeutament de les institucions basques.

LA VANGUARDIA 1 agost

El Periódico destaca que "Sánchez ofereix cohesió davant la davallada" i ho acompanya d'una fotografia del Rei i el president espanyol saludant la resta de presidents autonòmics. Un Felip VI que, per cert, va anar a La Rioja, es va fer la fotografia de família, i es va esfumar.

EL PERIODICO 1 agost

Finalment, l'Ara titula que "Sánchez es reserva el lideratge de la gestió dels fons europeus en una cimera de presidents autonòmics amb l'única absència de Torra". Al govern espanyol li va molestar que els presidents es queixessin del lideratge de Sánchez en aquest tema i van subratllar que "la reunió no era per repartir diners".

ARA 1 agost

Finalment, El Punt Avui porta un tema propi i deixa la recessió en un raconet de la portada. El diari català ha tingut accés als fulls amb anotacions del lehendakari Urkullu durant la seva mediació entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy.

AVUI 1 agost