Uns tant i altres tan poc; la premsa d'aquest dilluns té un clar preferit i un clar perdedor. Mentre que la majoria de diaris espanyols coincideixen a publicar enquestes que auguren una victòria d'allò més relaxada per al PP d'Andalusia (el qual podria arribar a la majoria absoluta i no necessitaria el suport de Vox per governar), per l'altra banda hi ha l'empat tècnic entre Jean-Luc Mélenchon i Emmanuel Macron, que es mantenen frec a frec en la primera volta de les eleccions legislatives franceses. Una vegada més, l'abstenció a les eleccions franceses ha tornat a destacar a la Catalunya Nord, on hi ha hagut més d'un 50% de persones que han decidit no anar a votar en aquesta primera ronda electoral.

"El 17% de l'electorat del PSOE votarà ara el PP", afirma El Mundo. El diari explica com la transferència de vots socialistes cap al PP de Juanma Moreno no para de créixer i augura uns mals resultats per als socialistes, probablement els pitjors de la història. D'altra banda, indica: "França castiga Macron en la primera volta de les legislatives". La formació de Mélenchon ha aconseguit entre el 25,2% i el 26,2% dels vots, mentre que la de Macron s'ha quedat entre el 25% i el 25,8%.

em
El Mundo

"El PP confirma el seu avantatge i supera tota l'esquerra", diu El País, que en la mateixa línia que la resta d'enquestes que es publiquen aquest dilluns destaca que, quan falten 7 dies per a les eleccions, el PP manté un sòlid avantatge i que suma més vots que els de l'esquerra tota junta. El rotatiu també dedica la fotografia de portada a les eleccions franceses: "Macron retrocedeix davant l'esquerra a les legislatives". Aquests resultats són provisionals, a falta de la celebració de la segona volta de les eleccions legislatives que tindran lloc el pròxim 19 de juny (coincidint amb les eleccions andaluses). Les xifres apunten a la possibilitat que es produeixi el que tradicionalment s'anomena a França com a cohabitació: un president d'un partit i un govern de signe diferent recolzat en una majoria legislativa.

el pais
ddd
El País

L'ABC també recorre als sondejos: "El PP se situa a dos escons de la majoria absoluta". Segons la seva enquesta, els de Juanma Moreno es quedarien a tocar de la majoria absoluta de 55 diputats i obtindrien fins a 13 escons més que la suma de les esquerres, que es quedaria sense opcions a Andalusia. El diari també es fixa en Algèria i el seu trencament de relacions amb Espanya: "Algèria esperarà que es produeixi un canvi de govern a Espanya per reconstruir les relacions". 

abc
ABC 

"El PP frega els 50 escons i el govern en solitari", diu La Razón, que també dedica un destacat a la política catalana: "Guerra civil a JxCat entre Borràs i Turull per liderar el nou procés". Precisament aquest diumenge, Turull deia que l'auditoria del seu partit per avaluar el grau de compliment del primer any del Govern determinarà si funciona o si cal "replantejar-lo o deixar-lo estar". La decisió final, però, la prendrà la militància. En declaracions des de la Roca del Vallès, Turull va assegurar també que la taula de diàleg no dona més de si perquè l'Estat la va plantejar com "una anestèsia a l'independentisme". 

lr
La Razón

"Catalunya registra un 42% de les denúncies per ocupació il·legal de pisos", explica La Vanguardia, que destaca que l'existència de desenes de milers d'habitatges buits deriva en més de 7.300 casos d'usurpacions. El diari mira cap a França: "Macron es juga contra Mélenchon la majoria parlamentària a França". En una cantonada petita de la portada també es destaca l'accident d'aquest diumenge d'un tren regional de la línia R16 de Rodalies de Catalunya que anava de Barcelona a Tortosa i una locomotora de l'empresa Captrain van xocar cap a les 21.50 hores al baixador de Vila-seca (Tarragonès) i van deixar diversos ferits, alguns d'ells greus.

lv
La Vanguardia

S'apropa el dia més temut de l'any per als alumnes catalans de segon de batxillerat, que comencen aquest dimarts les proves d'accés a la universitat. Segons El Periódico, la nova selectivitat serà més creativa i menys memorística. Un total de 40.557 estudiants s’han matriculat aquest 2022 a les proves de selectivitat de Catalunya que es faran entre els dies 14 i 16 de juny. Les proves d’accés a la universitat (PAU) d’enguany tornen al format previ a la pandèmia de la covid i es faran al llarg de tres dies. En l’àmbit acadèmic, es mantenen les adaptacions adoptades en la convocatòria del 2020 que flexibilitzen l’optativitat en la tria de les preguntes per part de l’alumne. 

el periodico
El Periódico

L'Ara explica que la capital catalana ha perdut uns 780 manters arran de les actuacions policials: "La pressió policial foragita els manters de Barcelona". També destaca en portada la calor que ens espera: "L'estiu més prematur: calor, sequera i boscos en perill". Entre les recomanacions que Protecció Civil fa a la ciutadania hi ha hidratar-se molt sovint, beure força aigua, evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. Així com evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, fer-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

ara
Ara

Finalment, El Punt Avui es fixa en la nova llei de l'avortament impulsada pel govern espanyol: "Dret efectiu a l'avortament". Fotografia de l'ACN en portada per il·lustrar el trànsit del cap de setmana a les carreteres: "Retencions malgrat les mesures". També hi ha espai per a la política francesa i pels resultats de Macron que el situen frec a frec amb els seus contrincants en la primera volta electoral.

13DCAT 001 page 0001 (2)
El Punt Avui